Wpis z mikrobloga

Możesz być geniuszem algorytmiki, #programista50k i więcej. Przyjechać z PL do USA i żyć tam kilka lat, zapewne poznać wielu ludzi, ale to nie chroni cię przed waleniem kocopołów i sugerowaniem, że kredyty studenckie to świetny plan dla społeczeństwa.

Obserwuję go na #twitter i jakoś się ostatnio uaktywnił zaczął chyba prowadzić influ życie. Nawija też o polityce. On daje porady Mencenowi w komentarzach xD Jest chyba prawdziwym - oldschoolowym kucem, tylko bez kuca.

A mógł zostać tylko w swojej roli specjalisty, wymiatacza wygrywa. Ale nie - musiał się ujawnić z poglądami xD

#studia #programista15k #4konserwy #czajka #imprezainformatykow
dodo_ - Możesz być geniuszem algorytmiki, #programista50k i więcej. Przyjechać z PL d...

źródło: Zrzut ekranu 2025-03-31 o 11.48.37

Pobierz
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dodo_:

kredyty studenckie to świetny plan dla społeczeństwa.

+1 to świetny plan, powinniśmy to znormalizować, żeby ludzie nie bali się kształcić jeżeli tego naprawdę chcą. W Polsce przyjęło się, że jak nie stać cię na studia to powinieneś pracować w miejscowych januszexie do końca życia. Co to za problem, żeby spłacić 50k kredytu, gdy jesteś wykształconym człowiekiem? No chyba że studiowałeś coś dla zabawy, wtedy już jest to twój problem.
  • Odpowiedz
  • 42
+1 @pierral100: i już nie mówiąc o czymś w stylu kupowania mieszkania lub zakładania biznesu. JAK? mając na sobie 50k kredytu i dopiero pierwszą pracę xD
  • Odpowiedz
@dodo_: darmowe studia to moim zdaniem jeden z największych plusów Polski. Natomiast nie miałbym nic przeciwko, by z tej listy wywalić najbardziej bzdurne kierunki, które nic ludziom i gospodarce realnie nie dają.
  • Odpowiedz
@dodo_: @korell @pierral100 Na Reddit czytałem że niektórzy absolwenci informatki w USA mają myśli samobójcze, bo poświęcili mnóstwo czasu, nerwów, pieniędzy i pracy sensownej nie mogą znaleźć. (W IT aktualnie jest kryzys i nadpodaż programistów). Także branie kredytu na informatykę to trochę nie za mądra decyzja.
  • Odpowiedz
@dodo_: Zobacz jak działa kredyt studencki w UK, państwu oddaje się 9% przychodów powyżej pewnego progu zarobków, nie zarabiasz = nie spłacasz.
Jeżeli ktoś z głową zrobił studia to spłacenie 50 tys. kredytu to nie powinien być problem, a jeżeli chciał się zabawić to trudno. Poza tym 50 tys. to raczej pesymistyczny scenariusz, zakładający, że ktoś obijał się w wakacje, nie pracował w weekendy itd.

Darmowe studia często wyrządzają też
  • Odpowiedz
@dodo_:
Bardzo dobrze mówi i dlatego taki jest ból d--y. "Darmowe" studia to strata czasu i publicznych pieniędzy.
5 lat płącimy na takich ludzi a potem oni jadą na zmywak na zachód bo któż mógł przewidzieć? W Zbąszynku nie potrzeba politologów.
armin-van-kutonger - @dodo_: 
Bardzo dobrze mówi i dlatego taki jest ból d--y. "Darmo...
  • Odpowiedz
  • 193
@dodo_: ja jestem programistą dzięki temu, że dostałem się na jedną z lepszych polibud w kraju, co otworzyło mi drogę w branży. Żeby się utrzymać i tak musiałem łączyć studia dzienne z pracą. Gdybym nie miał opcji darmowych studiów dziennych, to jako tamten młody chłopak z małego miasta na Podkarpaciu, nigdy bym się nie odważył podjąć takiej nauki, jeśli wymagałaby dodatkowych nakładów finansowych. Siedziałbym teraz pewnie na kasie albo w
  • Odpowiedz
  • 16
I oczywiście wielu komentujących i Pan Czajka, zakłada, że wiadomo co za +5 LAT będzie dobrą branżą, a co złą. Żeby tą "inwestycję" spłacić. To przecież wiadomo ( ͡° ͜ʖ ͡°) A już na pewno każdy 18-latek to wie ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
A mógł zostać tylko w swojej roli specjalisty, wymiatacza wygrywa. Ale nie - musiał się ujawnić z poglądami xD

@dodo_: Ty się też ujawniłeś z poglądami, a nie jesteś w dodatku żadnym specjalistą, wymiataczem ani tym bardziej wygrywem. Więc skoro ty mogłeś, to dlaczego on nie?

BTW jedyny z rigczem tutaj to Stanowski. Inżynieria za darmo, teatrologia za prywatną kasę.
  • Odpowiedz
@rolling_stone_with_no_hope: ja nie wiem, ale państwo na pewno ma opcję zbadania tego np. pod kątem tego, ilu ludzi po danych studiach ma szansę na znalezienie pracy w powiązanym zawodzie. To nie musiałyby być jakieś wielkie cięcia połowy kierunków, tylko ogólne posprzątanie największego syfu
  • Odpowiedz
@dodo_: ci co już dawno skończyli studia i szczęściem zarabiają kokosy mówią, że w sumie to jakby jednak mieli kiedyś za nie płacić to i tak by im się opłacało ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Z taką skuteczną analizą tylko ich zaprosić na tag #gielda
  • Odpowiedz
@korell: po socjologii, a nawet kulturoznawstwie można zarabiać fajne pieniądze tylko trzeba mieć pomysł na siebie i zrobić coś więcej niż pójść na studia. Szukasz problemów w systemie a problem jest w studentach, którzy zamiast korzystać z możliwości jakie otwierają im studia (staże) wolą się o--------ć. Równie dobrze moglibyśmy zamknąć 90% uniwerków i zostawić PW i AGH i wtedy moglibyśmy się zachwycać jak to poziom nauki polskiej nie jest na
  • Odpowiedz
@pierral100:

po socjologii, a nawet kulturoznawstwie można zarabiać fajne pieniądze tylko trzeba mieć pomysł na siebie i zrobić coś więcej niż pójść na studia.

Zgadza się, dlatego jak ktoś ma pomysł na siebie to niech sobie zapłaci za studia i go zrealizuje.

Szukasz problemów w systemie a problem jest w studentach, którzy zamiast korzystać z możliwości jakie otwierają im studia (staże) wolą się o--------ć.

Bo problem jest w systemie, który
  • Odpowiedz
@dodo_: wiadomo, super sprawa mieć na sobie kredyt za który mógłbyś kupić kawalerkę, tak jak ludzie w usa. Super sprawa panie Czajka xD

@Fattek: moja historia jest podobna. Pochodzę z zadupia i gdyby nie "darmowe" studia, to pewnie też bym skończył dużo gorzej.
  • Odpowiedz
@Fattek: to byś wziął kredyt studencki na utrzymanie w trakcie studiów. Za to jeżeli chcesz iść na kierunek, z zawodu z którego nawet nie będziesz nawet w stanie spłacić czesnego/kredytu, to lepiej dla nas wszystkich, żebyś na niego nie szedł. Płatne studia nikogo nie wykluczają. Po prostu powstrzymują marnowanie pieniędzy na gównokierunki bo każda Julka musi mieć magistra z socjologii albo innego zarządzania polem namiotowym
  • Odpowiedz
@Fattek: a widzisz, a mnie nie było stać na 'darmowe' studia dzienne i jednoczesne utrzymanie w wielkim mieście (rodzice zbyt biedni aby mi to zasponsorować). Więc musiałem przejść na płatne zaoczne i pracować w tygodniu aby się utrzymać + zapłacić za studia. Za to pamiętam, że ogromna większość studentów na dziennych pochodziło z dobrze prosperujących domów gdzie rodzice mogli zapłacić kilka tyś miesięcznie aby ich pociecha mogła studiować dziennie i
  • Odpowiedz