Wpis z mikrobloga

Możesz być geniuszem algorytmiki, #programista50k i więcej. Przyjechać z PL do USA i żyć tam kilka lat, zapewne poznać wielu ludzi, ale to nie chroni cię przed waleniem kocopołów i sugerowaniem, że kredyty studenckie to świetny plan dla społeczeństwa.

Obserwuję go na #twitter i jakoś się ostatnio uaktywnił zaczął chyba prowadzić influ życie. Nawija też o polityce. On daje porady Mencenowi w komentarzach xD Jest chyba prawdziwym - oldschoolowym kucem, tylko bez kuca.

A mógł zostać tylko w swojej roli specjalisty, wymiatacza wygrywa. Ale nie - musiał się ujawnić z poglądami xD

#studia #programista15k #4konserwy #czajka #imprezainformatykow
dodo_ - Możesz być geniuszem algorytmiki, #programista50k i więcej. Przyjechać z PL d...

źródło: Zrzut ekranu 2025-03-31 o 11.48.37

Pobierz
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dodo_: Nie wiem czy płatne studia są rozwiązaniem, ale w Polsce jest taki problem że dużo młodych osób zamiast iść do pracy i uczyć zbierać doświadczenie to wegetuje po 5 lat na studiach które i tak praktycznie nic potem nie dają i czesto pracują w branżach które nie mają nic wspólnego z tymi studiami. Boje się że płatne studia moga tutaj pogorszyć sytuacje bo nie tylko ktoś nadal będzie marnował
  • Odpowiedz
@Leniek: Ludzie nie nadpłacają kredytu na specjalnych warunkach, bo bardziej im się opłaca trzymać pieniądze na lokacie, niemożliwe.
  • Odpowiedz
@dodo_: Po głębszym namyślę sądzę, że najlepiej byłoby połączyć te dwa podejścia, studia powinny być płatne, ale ze wsparciem rządu, czyli na przykład koszt licencjatu powinien wynosić 6 tys. zł.
  • Odpowiedz
@zibizz1 na wegetacje na studiach powinna być reforma szkolnictwa i większa elastyczność zajęć. Ja chciałem pracować ale co z tego jak zajęcia były 8-16 (oczywiście nie codziennie) i obecność obowiązkowa. Indywidualnego toku studiów nie chcieli przyznawać.
  • Odpowiedz
@dodo_: Nie zmienia to faktu, ze system jest dziurawy i wywalamy miliardy w błoto. Bezpłatne powinny być tylko prestiżowe, dobre uczelnie. Należy wykosić te wszystkie prywatne kierunki gotowania na gazie. No i zlikwidować darmowe studia dla dziesiątek tysięcy obcokrajowców.
Oglądałem na YT poradnik dziewczyny z Afryki o tym jak mozna doić system, a najlepiej zapisać się na studia i przyjechać do Polski urodzić dziecko = masz wszystko za darmo+ wszystkie
  • Odpowiedz
@dodo_: wiadomo mariusz, to ten mózg się myli, a ty masz rację xD

chociaż ja myślę, że po prostu strach cię obleciał bo wiesz, że po kulturoznawstwie to żadnego kredytu nie spłacisz XD
  • Odpowiedz
@dodo_: tyko kompletny ignorant może powiedzieć że studia powinny być płatne XDD, rok 500+ kosztowało nas tyle ile dotowanie uczelni przez dziesiątki lak a dzbany coś szczekają.

Ogólnie z fajnego gościa spacex strasznie spadł w moich oczach (na co pewnie ma w------e).

Jeszcze te kuce w komentarzach co piszą o prywatnej pomocy medycznej.
  • Odpowiedz
wiadomo mariusz, to ten mózg się myli, a ty masz rację xD

@trololo55: efekt halo/aureoli.
TYo, ze, gosc jest zdolnym programista, nie znaczy, że w innych dziedzinach ma kompetencje, żeby go sluchać.
(btw, on chyba panstwowe studia skonczyl?).
  • Odpowiedz
@dodo_: Akurat w tej kwestii możemy zobaczyć do czego prowadzi komercjalizacja służby zdrowia jak i szkolnictwa wyższego. Wystarczy zapytać zwykłego amerykanina bez bogatych rodziców co o tym myśli. Systemowi daleko do doskonałości i ma swoje patologię, ale USA pokazuje, że może być jeszcze gorzej.
  • Odpowiedz
@dodo_: dużo bogatych ludzi kompletnie nie rozumie problemów biednych. Gość myśli, że taki student spłaci potem ten kredyt jedną wypłatą, a drugą zarobi na wkład własny na mieszkanie. Nie wie co to znaczy pracować za minimalną i jakbyś mu pokazał to by nie uwierzył
  • Odpowiedz