Wpis z mikrobloga

#monitoring #kamery #budowadomu #dahua
Jaka działają takie rejestratory?
https://allegro.pl/oferta/rejestrator-ip-dahua-8-kanalow-8-kamer-nvr2108-4ks3-12mpx-4k-uhd-smd-15530276369

Jeżeli mam kamery Dahua i podłączę ten rejestrator do modemu LTE to jestem w stanie łączyć się online z kamerami? Czy musze wykapować jakieś subskrypcję, chmury itd.?
Potrzebuję nagrywanie 24/7, pogląd live na telefonie przez internet i najlepiej gdyby były powiadomienia o wykruyciu ruchu itd
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Chris_Karczynski: Masz dwie opcję. Włączasz chmurę która daje zdalny dostęp do rejestratora tobie i nie wiadomo komu jeszcze, lub wykupujesz stały publiczny adres IP, swój router i konfigurujesz to tak że tylko ty masz do tego zdalny dostęp.
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: No włączając "chmurę" rejestrator zestawia se tunel z "centralą" i dopiero z tego miejsca wystawiane jest na to świat i do tego miejsca łączysz się aplikacją. Nie masz pojęcia kto ma dostęp do urządzeń które są po drodze.
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: Ale to nie jest "twój" VPN tylko tailscale. Mając publiczny adres IP od dostawcy internetu ty sam sobie konfigurujesz serwer swój VPN - wireguard/openvpn/lt2p/cokolwiek, używając usług zewnętrznych nigdy nie masz pewności.
  • Odpowiedz
@dktr: Dokładnie ja mam antenę MikroTik LHG LTE18 kit z kartą sim, kamery i antena wpięte pod switch poe, VPN skonfigurowany na wireguard i z telefonu czy kompa mam podgląd. Tylko nie ustawiałem backupu nagrań w chmurze tylko lokalnie na dysku w rejestratorze. Z czasem zrobię tak, żeby była jakaś kopia w chmurze.
  • Odpowiedz
@KrwawyBaron: Prawidłowo, jeszcze powinieneś na firewallu tego miktotika wyciąć dostęp do całego internetu dla kamer i rejestratora, ewentualnie zostawić tylko 123/UDP aby sprzęt mógł se zsynchronizować zegar.
  • Odpowiedz
@3RRR: Skonfiguruj se serwer SMTP, przy zdarzeniu rejestrator będzie wysyłał miniaturkę na maila, a obsługą push od emali zajmuje się już coś w telefonie.
  • Odpowiedz
  • 0
@dktr e to jak by powiedzieć że rower elekteyczny to prawie jak auto elektryczne tylko inne i na 2 kołach.
Potrzebuje pushe jak kurier do domofonu dzwoni żeby odebrac i otworzyć albo wykrywany jest ruch w nocy a nie wiadomości email które wyciszam.

Nie korzystam z chmury ale wyciąć ruchu nie mogę bo pushe są dla mnie istotne.

Ktoś ma jakieś rozwiązanie?
  • Odpowiedz
@3RRR: Nie ma, wiadomości push muszą przechodzić przez serwery google i potem np dostawcy chmury, nie da się bezpośrednio wysłać od tak powiadomienia "push" - klucze api itd, ogólnie jest z tym cyrk.
  • Odpowiedz