Wpis z mikrobloga

Dlaczego młodzi nie chcą mieć dzieci? Dam wam przykład co ten kraj robi ze mną czyli rodzicem.
Mam dziecko w wieku przedszkolnym i właśnie słyszę że chcą zamknąć grupę mojego dziecka bo nie ma nauczyciela ¯\(ツ)/¯
I co ja mam wtedy zrobić? Nie mam komu młodego podrzucić oboje pracujemy a i tak nie jest różowo finansowo.
Jak żona się zwolni to już zostaje tylko i wyłącznie EMIGRACJA.
Druga sprawa to dostęp do lekarza, jak dziecko ma gorączkę 40^ to zapomnij że tego samego dnia dostaniesz się do swojego pediatry, trzeba w nocy zasuwać na nocną opiekę, czekać godzinami i modlić się żeby trafić na lekarza który chociaż rozumie po polsku.
Trzecia sprawa pracodawcy już podczas rekrutacji pytają się czy masz dziecko bo wiedzą że będziesz brał opiekę to cię nawet nie zatrudnią, a jak skłamiesz i weźmiesz opiekę to już możesz szukać nowej pracy. Mnie zwolnili jak tylko wspomniałem o urlopie ojcowskim. Samym wyczynem jest znalezienie pracy żeby godziny pracy pozwalały zaprowadzić i odebrać dziecko z przedszkola.
To jest normalne państwo?
#dzieci #polska #krajzdykty
  • 395
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 43
@GladysDelKarmen: Co z tego że są przywileje jak pracodawca może od tak po prostu cię zwolnić i nie masz tych przywilejów. Plus ta dyskryminacja przy zatrudnianiu i sortowanie na dzieciatych i nie dzieciatych. Przy czym dzieciaci są gorsi. Tu są potrzebne ostre regulacje w kodeksie pracy. Żeby rodzice mogli chociaż w kwestii pracy czuć się bezpiecznie. Jedni plują że mam 800 plus. Ja nie potrzebuje tego. Potrzebuje mieć możliwość pracować
  • Odpowiedz
...wać na nocną opiekę, czekać godzinami i modlić się żeby trafić na lekarza który chociaż rozumie po polsku.

Trzecia sprawa pracodawcy już podczas rekrutacji pytają się czy masz dziecko bo wiedzą że będziesz brał opiekę to cię nawet nie zatrudnią, a jak skłamiesz i weźmiesz opiekę to już możes

@ElectroNICK:

Przypominam że największy wyż demograficzny w Polsce wystąpił w
  • Odpowiedz
@ElectroNICK: ciekawą sprawą jest że u mojej córy w przedszkolu jest mały Romek, dziecko z Ukrainy i na Niego owo przedszkole dostaje 1000 złotych miesięcznie za sprzęt
  • Odpowiedz
@ElectroNICK:
1. Gmina/ miasto ma obowiązek zapewnić dziecku miejsce w przedszkolu
2. W sezonie chorobowym niestety tak bywa, że ciężko się dostać od razu do lekarza. Ale nie zdarzyło mi się, żeby ktoś odmówił pomocy ciężko choremu dziecku.
3. Albo mieszkasz na jakimś zadupiu gdzie przedszkole jest otwarte w godzinach 9-14 xD, albo głupoty piszesz. Jak pracodawca Cię zwolnił za urlop ojcowski to takie sprawy potem się w sądzie załatwia.
  • Odpowiedz
@Fiodooor

Cóż, co poradzić – banda niezaradnych dzieciaków pociesza się nawzajem, żeby złagodzić ból swojej życiowej nieudolności.

Tak jak pisałem, mam trójkę dzieci – 18, 14 i 5 lat – i żadnych problemów z wyżej wymienionych kwestii. A jeśli chodzi o opieki w pracy, to trzeba się naprawdę nieźle obijać, żeby zostać za to zwolnionym. Wartościowy pracownik nie ma się czego obawiać.

Ale o czym tu mówić… Jak patrzę na nowo
  • Odpowiedz
  • 1
@ciezki_przypadek: wiem ze gmina ma obowiązek. będą pozwy.
po prostu mnie zwolnił z winy pracodawcy. redukcja i tyle. i za to mam go pozwać? szkoda czasu i nerwów. A urlop chciałem żeby dzieckiem się zająć jak żłobek był zamknięty.
  • Odpowiedz
@ElectroNICK: Kim jesteście z zawodu? Jakie prace wykonujecie? Tak z ciekawości.
Bo w sumie (oczywiście nie ujmując) i na wysokich szczeblach i na niskich chroni nas/was albo nie zastępowalność pracownika albo umowa o pracę.
  • Odpowiedz