Wpis z mikrobloga

Kto z was ma albo miał jakąś styczność z szumami usznymi?
Chciałbym zebyscmy sie tu mogli powymieniać doswiadczeniami i poradami jak sobie tym radzić

U mnie zaczelo sie chyba z rok temu, najpierw lekko i chyba chwilowo slyszalem pisk w lewym uchu, ale nie trwało to długo, przechodzilo, a potem gdzies po paru miesiacach sie pogroszyło, tak ze pisk w uchu był staly, ale ejszcze nie mega glosny i nadal jedno uchl - O ile dobrze pamietam pogorszylo mi siie wtedy rpzez zakladanie zatyczek do uszu (ogolnie czesto je zakladalem bo inaczej malo spalem, bo ciągle mnie ktos budził) Pozniej staralem sie ich nie zakladac, ale po jakims czasie gdy do domu rodzinnego zjechaly sie dwie siostry, a ja mam kibel przy pokoju i wsyzskto slychac, to mnie budzily i zeby nie zdychać, znowu zaczlalm je zakladać i.. nie wiem czy za pierwszym czy za ktoryms razeem.mialem cos takieog ze sie wybidzilem z glosnym piskeim w obydwu uszach, az sie rpzestraszylem i chyba je wtedy ściaglem i o ile sie nie myle to jeszcze mi rpzeszło rano, i pozniej o ile sie nie myle moze poparu dnaich znowu je zalozylem i nie lamietam czy to sie stalo przy peirwszej rakiej nocy czy pozniej, ale pojawil sie pisk ktory juz zostal. Głosno bylo w lewym uchu, a w prawy trche mniej. Ogolnie ciezko to znosiłem i nie moglem spac w nocy, specjalnie sie kladlem koło 5, zeby byc blizej dnia,aby pojawil sie dzienny szum chociaz troche zagluszający ten w uszach. Przez to tez wyrobilem sobie nawyk gapienia sie w telefon nałozku, zeby zajmować sovie czyms mozg i sie tak nie denerwować

Po jakims czasie nie jestem epwien czy troche mi sie ściszyly te szumy, czy po prostru mozg sie rpzyzwyczail ale juz tak na to nie zwracalem uwagi. Ale... gdzies tak od 3 tyogodni znowu mi sie pogorszylo. I tutaj tez sie zastanawiam czy od znaczacego niewysypania (bo siostra zaczela przyjezdzac z dzieckiem co 3 tygodnie na 2 tygodnie i podczas jej pobytu regiularnie spalem po okolo 1-4h)Albo moze od momentu gdy sie mocno na nią wqr gdy zaraz z rana dala mu jaas glosną piszczacą zabawke nie zwazając jak mnie torturuje zdrowotnie, bo ani w nocy aniw dzien nnie moglem rpze znia spac. No i gdizes od tego moentu jest glosniej i znowu zacząlem sie zastanawiac co z tym robic, bo znowu bardziej rpzeszkadza

Chodziłem do laryngologa, ale nie za długo. Chyba tylko 2 wizyty. Mialem robione badanie słuchu (puszaczanie dziewkow na słuchawkach) i niby dobrze slyszalem. I to mnie tez w sumie troche dizwi, bo nieraz mi sie cos odtyka w lewym uchu(od ktorego sie zaczelo). Mialem tez przepisany Ginkofar, ale nie wiem czy mi cos to dalo.
Oprocz tego tez malem skierowanie na usg przeplywow szyjnych, ale.. go nie wykrzystalem. Tzn. to bylo w okresie gdy mocno dokuczaly mi tez bole zebow i to mi glownie zjamowalo mozg,a gdy chcialem sie zarejestrowac telefonicznie, to nie moglem bo na skierownaiu nie bylo numeru ktory sie poaje przy rejestracji, a ze do przychodni w ktorej mialem to zrobic miale jakies 50min drogi przez kiepską komunikacje, to tak to rpzkeladalem az zapomnialem, bo tez troche mi siei poprawilo (albo mozg sie rpzyzwyczail), to az tak na to nie zwracalem uwagi, ale ostatnio znowu cos jest gorzej

#zdrowie #medycyna #laryngologia #szumyuszne #tinnitus #oswiadczenie #zalesie #kiciochpyta
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@essos: mi piszczalo ze 2 lata i przestalo, teraz tylko dzwoni ale muzk to z automatu wycina dopiero jak o tym pomysle to zauwazam i to tez nie tak ze 24/7. mozg ci sam te szumy wytnie jak "o nich zapomnisz"
  • Odpowiedz
@essos: No skoro gdy nie zwracasz na to uwagi i jest lepiej, to te piski lecą z psychiki :) one potrafią się nasilać podczas stresu albo po nim, gdy głowa odtaja
  • Odpowiedz
  • 0
@radoskor3: A po czym to stwierdziles? Moze bym poszedl do rodzinnego zeby dal mi jakies skierowanie na badanie w tym kieurnku, tlyko pytanie co mu powiedzieć?
Ostatrnio kurde tez mnie łeb czesto boli, od okolo 2 tygodni chyba codziennie, tlyko ze czasem lekko i przechodzi a czasem bardziej. Dzisiaj anwet sie obudziłem z bolem głowy
  • Odpowiedz
  • 0
No skoro gdy nie zwracasz na to uwagi i jest lepiej, to te piski lecą z psychiki :) one potrafią się nasilać podczas stresu albo po nim, gdy głowa odtaja

@drakan8: Znaczy, chyba nei zwracam uwagi jak jest ciszej po prostu, ale nieraz sie podgłasniają. Najgorzej ejsli tak ejst w nocy bo nie dosc ze jest cicho to jeszcze przykładając ucho do poduszki szum jest bardziej słyszalny. Czasami w gorszych
  • Odpowiedz
@essos musisz zrobić wyniki, na pewno lipidogram na cholesterol i d- dimer żeby sprawdzić krzepliwość krwi

jeżeli masz nadwagę, lubisz słodycze, to jest duże prawdopodobieństwo że tak będzie jak mówię

Choć znam kogoś kto był w miarę szczupły a miał cholesterol 500
radoskor3 - @essos musisz zrobić wyniki, na pewno  lipidogram na cholesterol i  d- di...

źródło: temp_file5029718490228805106

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@radoskor3: Nie mam nadwagi, ale słodycze lubiue. Tzn. moge sie pwostrzymywac jak ich nie mam, a siedząc w domu rodzinnym, matka ciagle kupuje i przez to czesto podjadalem
.
Moj ojciec z matka mają miażdzyce. Ojciec nie ma rpzez to piskow w uszach, a moja matka niby ma, ale raczej nie rpzez to tylko przez zepsuty słuch od pracy jako telefonistka

Ja jeszcze dodam ze mam siedzacy tryb zycia i
  • Odpowiedz
@essos zrób sobie badania w tym kierunku i wywal słodycze z diety jak chcesz jeszcze pociągnąć, moim zdaniem jak już masz takie objawy to trzeba jak najszybciej wprowadzić dietę nisko węglowodanową, albo zdrowe keto żeby organizm zajał sie nadmiarem tłuszczu we krwi
  • Odpowiedz
  • 0
@radoskor3: Nie zweocilem uwagi, ale dosc szybko gdy np. jade na rowerze, aczkowleik raczej wydaje mis ei to normalne rpzez to ze nie robie nic kondycyjnego
  • Odpowiedz
alem skierowanie na usg przeplywow szyjnych, ale.. go nie wykrzystalem. Tzn. to bylo w okresie gdy mocno dokuczaly mi tez bole zebow i to mi glownie zjamowalo mozg,a gdy chcialem sie zarejestrowac telefonicznie, to nie moglem bo na skierownaiu nie bylo numeru ktory sie poaje przy rejestracji, a ze do przychodni w ktorej mialem to zrobic miale jakies 50min drogi przez kiepsk

@radoskor3: ja mam podobnie mimo idealnego lipidogramu do
  • Odpowiedz
@essos: Witaj w klubie chorujących na tę paskudną dolegliwość :) U mnie zaczęło się to 17 lat od ostrego pisku w lewym uchu. Przez te lata udało mi się go tak zhabituować, że w ostatnim czasie już myślałem, że jestem wyleczony. Niestety na początku maja miałem całkowicie zatkany nos (chyba coś z zatokami) i wrócił silniejszy. Nie mogę wrócić do wcześniejszego stanu, albo to po prostu habituacja w moim mózgu
  • Odpowiedz