Wpis z mikrobloga

@mk321: po pierwsze to kręcenie beki a po drugie to nie chce mi się pracować z ludźmi, którzy nie mają ścisłego umysłu. Na szczęście na swojej drodze za dużo bootcampowiczów nie spotkałem, ale zawsze istnieje ryzyko trafić na kogoś takiego
  • Odpowiedz
@2-aminopirydyna: Ja spotkałem w boomie. Szybko się ewakuowałem z firmy bo miałem dość niańczenia ludzi. Pamiętam nawet jak raz środowisko stanęło na tydzień bo byłem na urlopie, a asy z tamtej firmy migrowały się na nowego postgresa. I jakoś im nie przyszło do głowy by stworzyć tabele ze skryptów startowych, przez co wszystko leżało do mojego powrotu.
  • Odpowiedz
@2-aminopirydyna ale że kto nie ma ścisłego umysłu? Anetka z HR? Ona jest od sprawdzania kompetencji miękkich, a nie od rzeczy technicznych jak jakiś programista senior.

Bo jeśli chodzi ci o Oskarka bootkampowicza, to z tego mema hejt nie leci na niego, tylko na HR. On po prostu korzysta. Tylko głupi by nie skorzystał.
  • Odpowiedz
@mk321: srejt a nie hejt, obie strony się nadają do chrzanu tarcia - julczyska oceniające CV po jakichś bzdurach i oskarki, które miały problem z funkcją kwadratową w liceum, a potem się pchają tam gdzie pieniądze XD.

Oczywiście są ogarnięte rekruterki, które znają się na swojej robocie i je szanuję, ale znam takich 4-5 i z nimi jestem w stałym kontakcie odnośnie ofert. Cała reszta to dno i metr mułu
  • Odpowiedz
@rav2

I jakoś im nie przyszło do głowy by stworzyć tabele ze skryptów startowych

Jaka tabela ze skryptów startowych?
  • Odpowiedz
Oczywiście są ogarnięte rekruterki, które znają się na swojej robocie i je szanuję, ale znam takich 4-5 i z nimi jestem w stałym kontakcie odnośnie ofert. Cała reszta to dno i metr mułu

@2-aminopirydyna: ja rowniez w 10-letniej karierze zawodowej spotkalem 4 moze 5 ogarnietych rekruterek
  • Odpowiedz
@mk321: Standardowe skrypty niezbędne do prawidłowego funcjonowania aplikacji. Z konfiguracją tabel specyficznych dla danej aplikacji, dodawaniem testowych userów czy konfiguracji dla poszczególnych kont. Ot, taki niezbędnik przy podłączaniu do świeżej bazy danych.
  • Odpowiedz
@rav2 a czyli po prostu tworzenie tabel i domyślne dane. To nie macie do tego jakiegoś Liquibase / Flyway, żeby samo się tworzyło jak potrzeba? Tylko ręcznie uruchamiacie SQL?

I jak to była migracja z jednego Postgresa na nowszego, to czemu mieli uruchamiać te skrypty z tworzeniem domyślnych danych? Przecież dane w starej bazie były, więc trzeba było je tylko przenieść na nową (żeby tych starych danych nie stracić), a nie
  • Odpowiedz
@mk321: Mieliśmy słabego devopsa który nie ogarnął migracji danych. Co do liquibase to był, ale na środowiskach testowych trzeba było ustawić odpowiednie property by się uruchomiły skrypty (już nie pamiętam ale z jakiegoś powodu nie było to ustawione). No i nasz zespół po bootcampie przez bity tydzień nie ogarnął czemu apka nie startuje.
  • Odpowiedz
nie podpuszczam cię, ale nie zaczniesz tego wrzucać na linkedin

@2-aminopirydyna: Bo nikt normalny mający swoją jakąś karierę zawodową nie zacznie tego wrzucać. Ale jeśli chcecie, to co za problem założyć nowe konto, dodać 500 randomów do sieci kontaktów i zacząć postować.
  • Odpowiedz