Wpis z mikrobloga

No i spoko, ale jak ktoś mi powie, jak kupić mieszkanie za 700 tys. zł przy średniej krajowej, to ja bardzo chętnie posłucham. Bo jakoś nie widzę opcji odkładania 90% pensji przez 30 lat na kawalerkę z widokiem na śmietnik.

To jak to jest, czy dzisiejsze pokolenie serio jest niezaradne, czy jednak mamy po prostu przesrane?

#nieruchomosci #pieniadze #boomerskieporady #zycie #finanse #inflacja #polska
  • 95
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dxtr4: nie bądź małostkowym człowiekiem i pogódź się z faktem, że przegrałeś na loterii i twoim zadaniem jest pracowanie na rzecz innych - mieszkanie jest jednym z wehikułów ciągłego transferu twoich zarobków do kogoś innego (np. do Julki lub Oskarka, którzy to mieszkanie dostali)
  • Odpowiedz
ale jak ktoś mi powie, jak kupić mieszkanie za 700 tys. zł przy średniej krajowej, to ja bardzo chętnie posłucham.

@Dxtr4: skorzystać z dowolnego rządowego programu dopłat które jeszcze jakiś czas temu były regularnie co parę lat
  • Odpowiedz
@Khornishon od kiedy kierowca tira/ zdalne it/ wykończeniówce/ stolarz/ pielęgniarka/ stylista paznokci/ korepetytor zarabia okolice minimalnej? Ew dojeżdżasz do pracy?
  • Odpowiedz
@Dxtr4: tak naprawdę to pasa musisz zaciskać przez pierwsze parę lat. Potem, z czasem, pensja powinna ci skoczyć ze względu na rosnące doświadczenie, i po prostu ze względu na inflację. I tak z 40% budżetu spada do 30, 20%. Starasz się nadpłacać ile się da i spłacasz nie w 30 a w 15 lat. Do zrobienia. Kredyt nawet przy tych złodziejskich oprocentowaniach to dalej są stosunkowo tanie pieniądze.
  • Odpowiedz
@Dxtr4: Po co za 700k ? Kup najpierw mniejsze za 500, znajdziesz kobietę, będziecie chcieli mieć dziecko to sprzedasz to za 500k i razem kupicie większe. Zakładam że Ona też nie ma dwóch lewych rąk to jak sprzeda też swoje to macie solidny wkład na większe.
  • Odpowiedz
o k---a ale geniusz xD

@Klepajro: a co on złego napisał? od zawsze tak było że singiel/ka miało ciężej czemu ludzie oczekują że każdego, dosłownie każdego powinno być stać na mieszkanie za 700k czy milion tu i teraz od razu, bez kredytu bez niczego. Ceny nieruchów są p----------e i cały rynek deweloperski to jedno wielkie złodziejstwo ale ludziom też się troszkę odkleja że jako single powinni na starcie mieć 70m2
  • Odpowiedz