Wpis z mikrobloga

Ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć fenomen #sodastream?
Mój ojciec sobie to niedawno kupił bo u niego w pracy koledzy też mają i sobie nabijają butlę z CO2 w robocie, ale nie za bardzo wiem jakie są zalety tego typu urządzeń w obecnych czasach, gdy gazowaną wodę/napoje można kupić w każdym sklepie
  • 87
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

uzależnienie od ciągłego doładowywania,

@Catmmando: bez przesady. Wprawdzie oryginalne butle sodastream mają przebitkę cenową z kosmosu, ale są firmy które ładują je za 20zł. Mnie starcza jedna na ok. 3 miesiące. Koszt kilkadziesiąt razy mniejszy niż kupowanie plastikowej wody w sklepie.
  • Odpowiedz
@wolviex to Ty prawie nie korzystasz z tego. U nas (dwie osoby dorosłe) jedna wytrzymywała max 3 tygodnie. Myślę że to jest standardowa wartość, jeśli ktoś lubi mocno gazowaną wodę (z tym że błyskawicznie się wygazowuje w porównaniu z takim mocnym gazem z Żywca, więc trzeba ciągle robić nową).

@EgzeQTroll: Woda jest smaczniejsza, niż ta ze sklepu w plastiku i mam pewność, że moja zgrzewka wody nie stała kilka
  • Odpowiedz
Mój ojciec sobie to niedawno kupił bo u niego w pracy koledzy też mają i sobie nabijają butlę z CO2 w robocie, ale nie za bardzo wiem jakie są zalety tego typu urządzeń w obecnych czasach, gdy gazowaną wodę/napoje można kupić w każdym sklepie

@EgzeQTroll:

bo masz racje, to co do zasady, po prostu nie ma sensu (finansowego)

no chyba ze ktos ci za darmo bedzie nabijac gaz... jak sie
  • Odpowiedz
@EgzeQTroll: jedno z najważniejszych i najlepszych urządzeń jakie mam w domu, no ale żeby to docenić to trzeba pić i lubić wodę gazowaną, ja uwielbiam i po prostu picie niegazowanej czyli z kranu lub dzbanka nie jest dla mnie najbardziej komfortowe. Zdaję sobie sprawę że ktoś kto nie pije gazowanej może mieć problem zrozumieć ale to coś jak osoba która nie pije kawy nie zrozumie po co komuś ekspres do
  • Odpowiedz
@EgzeQTroll: Tak na szybko:
- nie trzeba dźwigać
- napoje wychodzą taniej (nabicie butli to 20-25 zł), chociaż jak doliczysz koszt urządzenia to oczywiście trochę zajmie zanim się zwróci
- robię ile chcę i kiedy chce
- nie noszę zgrzewek wody/napojów, niby trzeba chodzić po gaz ale zależnie od używania od 30 do 60 l napoju więc o wiele rzadziej
- mniej śmieci - zarówno wygodniejsze jak i
  • Odpowiedz
@EgzeQTroll: chociażby to że nie musisz tej wody smykać do domu (ciężkie zgrzewki), no i w zasadzie w zamiennych punktach nabiją ci butlę za 15-20zł i gazujesz ile wlezie, plus możesz sobie nagazować tak jak lubisz i kiedy chcesz. No i niweluje też zapewne trochę spożycie mikroplastiku, bo jak taka woda butelkowana stoi na słońcu np to plastik uwalnia się do wody, a tutaj nagazujesz butlę i wypijasz w ciągu
  • Odpowiedz
@EgzeQTroll: fenomen to dopiero się zacznie jak do każdej butelki napoju będzie doliczana kaucja 1zł i będziesz miał do wyboru saturator albo latanie z butelkami do sklepu no chyba że będziesz wolał hajs wyrzucać do śmietnika.
  • Odpowiedz