Wpis z mikrobloga

Jak wyjść z ekosystemu Apple?

Mam MacBooka, mam iPhona, iPada i Apple Watcha. Miałem też AirPodsy i AirPods Max. I właśnie od tych ostatnich trochę zacząłem odchodzić, bo doświadczyłem czegoś niesamowitego i posłuchałem muzyki na słuchawkach Bowers & Willkins. W mgnieniu oka wyprzedałem się z AirPodsów i kupiłem sobie nauszne oraz dokanałowe Bowersy.

Po czasie jestem bardziej niż zadowolony i zaczynam zastanawiać się nad porzuceniem Apple. iPhony już mnie nudzą, nic nie oferują, iPada używam już tylko do konsumpcji multimediów odkąd zmieniłem pracę, Apple Watch zaczyna ustępować klasycznym automatycznym zegarkom. Jedynie MacBook mnie jeszcze trzyma, ale trochę się zawiodłem jakością - komp za ponad 10k a mi się klawiatura wytarła i spacja odbiła na matrycy xD jakiś mocny ThinkPad też mnie kusi.

Czy są tu osoby, które pozostawiły #apple i podzielą się doświadczeniami? Żałowaliście decyzji? Ankieta dla szybkiej odpowiedzi.
#iphone #macbook

Zostawić ekosystem Apple?

• Pierdol to, bierz Androida i Thinkpada jakiegoś 31.4% (22)
  • Ziomek, nie rób tego, wrócisz z podkulonym ogonem 68.6% (48)

Oddanych głosów: 70

• 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Arkadioization od kiedy Apple wprowadziło: privaterelay, przekazywanie prywatne, apkę hasła, maka air na własnym procku (czas pracy, moc i waga), to ja nie wiem jak mam przejść na cokolwiek innego. Korzystam codziennie równolegle z trzech telefonów: prywatny iPhone, służbowy iPhone i służbowy Samsung. Jedyną zaletę w zmianie telefonu na np. tego Samsunga widziałbym w jego przewadze w funkcjach "AI" i s-pen, ale to za mało by mnie przekonać.

Z maka można
  • Odpowiedz
@Arkadioization: też bym maka nie zamieniał zwłaszcza że można mieć za darmo windę na maku i działa to bardzo przyzwoicie.

Ale post nie ukrywam że ciekawy. A Mas słuchawki też douszne?
  • Odpowiedz
@Insiders: Mam Px8 (nauszne) i Pi8 (dokanałowe). Px8 są sporo lżejsze niż AirPodsy Max, bardziej pasuje mi ich dźwięk, jest bardziej naturalny. Mają przyjemne wykończenie w skórze, apke do sterowania z EQ i synchronizacją z Tidalem, więcej opcji sterowania za pomocą przycisków, no i można je normalnie wyłączyć xD a, no i przede wszystkim mogę je połączyć po kablu z czymkolwiek innym.
Pi8 nie mam porównania z Airpodsami Pro, bo
  • Odpowiedz
@Arkadioization: słuchawki to rozumiem, ale co ci da Android albo Windows zamiast iOS i macOS? Nie twierdzę, że taka przesiadka nie ma sensu i Apple jest lepsze, tylko zastanów się, dlaczego chcesz w ogóle zmieniać telefon. Przesiądziesz się na jakiegoś Samsunga, pobawisz się trochę Androidem i po 2 miesiącach się okaże, że to nie jest wina iOS, tylko po prostu teraz technologia użytkowa nie rozwija się tak szybko i pomiędzy
  • Odpowiedz
Stać Cię, nie potrzebne Ci to w jakiś sposób do pracy to zmieniaj i pi*dol fanatyków marki bo widać, że kilku już się styki pod kopułami przepalają, że ktoś chce wyjść ze świętego ekosystemu.
  • Odpowiedz
@Arkadioization spróbuj, wrócić zawsze możesz. Co do laptopów to macbooki na procesorach m mają bardzo dobrą kulturę pracy w porównaniu do np. della. Będzie Ci brakować niektórych rzeczy z macosa, ale znajdziesz zamienniki na windows lub linux
  • Odpowiedz
@Arkadioization: ja korzystam jednoczesnie z macbooka i thinkpadów. Ale macbooka będe sprzedawał. Sprzetowo jest 10/10 ale po 3 latach nadal nie moge sie przyzwyczaic do macOS, lepiej mi sie korzysta z windowsa. Mam airpodsy pro ale nie działaja z iphonem jakos specjalnie lepiej niż budsy z samsungiem. ipad to rzecz zbedna. Zegarka nie kupię pókki bateria nie bedzie trzymała 2tyg.

Co do iPhona to korzystam juz kilka lat z przerwami,
  • Odpowiedz
@Arkadioization zacznij od korzystania z multiplatfornowych usług i przeglądarki internetowej a powinno pójść płynnie jak nie będziesz uwiązany w icloud i safari. Słuchawki, ipad i macbook mogą śmiało działać w towarzystwie innych systemów operacyjnych. Część integracji można nadrobić właśnie przeglądarką internetową.
  • Odpowiedz
@Arkadioization: ja już dwa razy wychodziłem z ekosystemu, raz po prostu wszystko posprzedawałem/oddałem partnerce, teraz zostawiłem sobie maka(do czasu), aptv, ipada. Ogólnie sprzęty świetne hardware'owo, ale najczęściej wybierany iphone to jest nieużywalny przez ios. Z cloudem czy innymi aplikacjami nie miałem nigdy problemu, bo siedzę na usługach googla/ms, do haseł bitwarden, przeglądarka wszystko tylko nie safari

jak ci szkoda kasy to wyeksploatuj sprzęt i migruj w swoim tempie(tel, słuchawki); do
  • Odpowiedz
od kiedy Apple wprowadziło: privaterelay, przekazywanie prywatne, apkę hasła

to ja nie wiem jak mam przejść na cokolwiek innego

@alWdIjJpz18nHw: w sensie to nie jest nic rewolucyjnego i mogłeś mieć to na o wiele starszym maku czy windowsie już kilka lat wcześniej xd tylko wiadomo tutaj jest to out of the box
  • Odpowiedz