Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #java #programista25k #kryzysit #pracbaza #pasjonat15k

Wykopowi eksperci jak zwykle przepowiedzieli bzdury

Najpierw śmiali się, że AI nic nie będzie ogarniało.
Dziś już AI klepie kod na poziomie regular-level-engineer
OpenAI ma już modele AI na poziomie gościa z PHD jak np @JamesJoyce !!! Oczywiście na razie jest drogie ale wyobraźcie sobie że za rok dojdzie do kilku przełomowych optymalizacji i cena spadnie z 20k $ miesięcznie do 2k miesięcznie

I co myslicie, że wasz pracodawca z USA będzie wolał wam płacić 5000 $ skoro będzie mógł sobie ogarnąć agenta AI na poziomie PHD za 2000$?

Hahah
nad__czlowiek - #programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #java #programist...

źródło: PHD

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nad__czlowiek: jak firmie nie zależy na prestiżu to może sobie kupować kod wygenerowany z automatu, ale poważne, luksusowe marki oprogramowania nie przestaną zamawiać ręcznie pisanego, kraftowego kodu od rzemieślników
  • Odpowiedz
@kukold: obawiam się, że może być podobnie jak ze stolarzami - teraz już nikt nie kupuje stołów od solarzy używających ręcznych narzędzi typu dłutka, tarniki itd. Ludzie wolą kupować kilka razy tańsze, bardzo ładnie wyglądające stoły wycięte przy pomocy CNC ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: mnie bawią teksty o tym jak to AI jest ułomne i nie zastąpi deva... W mojej firmie w 3 miesiące stworzyłem cruda który obsługuje magazyn, dział planowania transportu oraz obsługi klienta,wcześniej wszystko śmigało na Excel... Jestem dyspozytorem transportu 😅
PS: poza programistami to 80% ludzi z logistyki i transportu moim zdaniem jest zagrożonych
  • Odpowiedz
@a5f5c1: Ale przecież kupują? Sam szukałem stolarza niedawno i każdy zarąbany robotą na pół roku do przodu.

Ale, żeby nie było, nie uważam, że robota ręczna -> CNC, to porównywalna zmiana co pisanie kodu ręczne -> AI. AI będzie równie wszechstronne co ludzie, a nawet bardziej, bo bedzie ogarniało wszystkie możliwe technologie.

@mikens: Absolutnie wszyscy są zagrożeni. W perspektywie 10 lat mało kto będzie w stanie w ogóle
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek chyba kpisz. Uczestnicze w salesach narzędzi dla klientów i management dzieli każdy dolar na 4 przy zwykłym rozszerzeniu Office. A Ty mówisz o jakichś agentach na poziomie phd. Co będzie pod spodem? GPT 4,5, który halucynuje nawet z promptem na 300 tokenów.

Spójrz na demand stanowisk na nast 5 lat wg. WEF. Jest dokładnie taki, jak opisywałem wielokrotnie. AI i IT, Software z wiedzą jak używać AI.

Jak jesteś np
  • Odpowiedz