Wpis z mikrobloga

uwaga, ważna informacja dla wszystkich, którzy twierdzą, że kataster to zło, a rozwiązanie to: no po prostu wybudujmy jeszcze 10 milionów mieszkań

wybudowanie 10 milionów mieszkań nie rozwiąże żadnego problemu, ponieważ te 10 milionów mieszkań znowu kupią osoby i fundusze z nielimitowanym hajsem i będą je kisić, ponieważ takie kiszenie SIĘ PO PROSTU OPŁACA

sęk w tym, że żeby mieszkania zaczęły być dostępne ich kiszenie w ilościach donatańskich (np. 180 mieszkań u 1 osoby prywatnej) musi po prostu PRZESTAĆ SIĘ OPŁACAĆ. dobudowanie 10 milionów nowych mieszkań nic nie da, skoro są jednostki w społeczeństwie dysponujące NIELIMITOWANĄ ilością pieniędzy, za którą mogą skupić NIELIMITOWANĄ liczbę mieszkań

już teraz budujemy pierdyliardy mieszkań przy rekordowym wyludnianiu Polski, a jakoś ceny dalej gonią w górę zamiast spadać, trzeba mieć gwóźdź wbity w łeb, żeby nie zauważyć, że budowanie kolejnych nie rozwiąże żadnego problemu

dziękuję za uwagę.

#nieruchomosci
affairz - uwaga, ważna informacja dla wszystkich, którzy twierdzą, że kataster to zło...

źródło: kopia-www-mjn-3-1440x810

Pobierz
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@affairz W jaki sposób opłaca się kiszenie bez wynajmu? Masz czynsz, zakładając nawet brak ogrzewania, jakieś 6000zł rocznie za mieszkanie. I teraz takich mieszkań ktoś ma 100 i kisi. To go kosztuje ponad pół miliona rocznie, gdzie zysk?
  • Odpowiedz
  • 1
@revente: no to po kolei bo straszne farmazony naprodukowałeś

Fundusze to mit. Mają łącznie kilkanaście tys mieszkań.

@revente: źródło? mi perplexity podpowiada że mają
  • Odpowiedz
  • 2
Wbrew temu co czytasz na wykopie nie ma 'całych pięter' na osiedlach deweloperskich które stoją puste.

@revente: w Łodzi są, i nie dlatego że jakiś wykopek tak napisał tylko dlatego że sam widziałem

no dobra, AI się nie popisało bo wartość 66k to prognoza na 2028 rok, ale Twoje dane też są stare, jesteśmy tylko rok dalej do 2028 niż do 2023, który cytujesz. przypominam, że te liczby mogą bardzo
  • Odpowiedz
@affairz:

ale Twoje dane też są stare,

Od jakiegoś czasu jesteśmy na szczycie bańki więc podmioty inwestycyjne się pozbywają a nie
  • Odpowiedz
  • 1
@Vetinari: podpinam sie pod pytanie.

@Heroina340: np. w taki, że gość kupił mieszkanie które ja chciałem kupić. cena w momencie zakupu od dewelopera w 2021 była ok 900 tysięcy, wartość dzisiaj 4 lata później ok 1.3 - 1.4 mln. zsumowany czynsz jest pomijalny przy takim wzroście wartości
  • Odpowiedz
@affairz: Fakty. Rynek wchłonie dowolną ilość unitów inwestycyjnych. Inwestorzy zapomnieli tylko, że ktoś musi tam mieszkać, żeby zgadzało się ROI. Dorzuć wyludniający się kraj i można tu zbudować na całej powierzchni bloki, a i tak mieć bezdomych, których nie stać na własny kwadrat xD
  • Odpowiedz
  • 0
@PanKapusta: właśnie sęk w tym że tak długo jak rynek robi +20% rok do roku to nikt nie musi mieszkać bo wzrost wartości jest tak duży, że nawet utrzymanie (czynsz) jest pomijalnym obciążeniem
  • Odpowiedz
@affairz: Rynek robi +20% tylko i wyłącznie na spekulacji. Rynek myśli, że robi 20%, a jeśli nie ma najemcy, to w mojej ocenie to jest zysk "potencjalny". Co ci po złotym jajku, którego nikt nie chce? Tym bardziej uważam, że podatek katastralny to dobry pomysł i właściwy kierunek. Jak inwestor ma 20% rdr zwrotu, to przecież 8% powinien zapłacić bez problemu, prawda? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@affairz ależ płytkie myślenie. Serio uważasz że jak będzie stało 10mln pustych mieszkać to będzie się to opłacać trzymać? Po co skoro nie będzie ludzi żeby je wynajęli? Wiesz że trzeba płacić czynsz co miesiąc? Wiesz że trzeba płacić podatek od nieruchomości? Recepta lewakow na wszystko to odpodatkowac wszytsko i dać biedniejszym. Chyba nie tędy droga. Jeżeli rynek sie nasyci mieszkaniami to uwierz ze nikt nie będzie widzial@sensu w takim trzymaniu
  • Odpowiedz
  • 1
@swobodny_jogurt: tak, dostanie jak sprzeda, co nie zmienia faktu, że za podaną przeze mnie cenę sprzeda na pewno. w Łodzi ludzie mieszkania kupione po 5000-6000 zł z metra wystawiają po 18 000 zł z metra, opisywałem konkretne przypadki, wystarczy prześledzić moje wpisy. wzrost cen jest wykładniczy, nic się nie nasyci jak dalej będziemy pompować rynek nowo wykreowanym pieniądzem, MMT nie działa
  • Odpowiedz
@affairz: dodam jeszcze że te mieszkania muszą gdzieś stać a ilość miejsca w kraju nie jest nieskończona. Dodatkowo w te miejsca państwo musi doprowadzić infrastrukturę za którą mieszkańcy muszą raz zapłacić w podatku dochodowym a potem jeszcze raz czynszojadowi żeby móc de facto z niej korzystać.

MMT nie działa

Rdzeniem MMT jest gwarancja zatrudnienia za wydrukowaną kasę. W czasie pandemii polegało to na tym że płacono różnej maści januszom biznesu
  • Odpowiedz