Wpis z mikrobloga

@babazpola: Dużo jest niewiadomych. Nie wiadomo jak takie ćwiczenia miałyby wyglądać.
- Czy ktoś za to zapłaci?
- Co mam powiedzieć w pracy?
- Czy jakiś p**jeb mnie nie zabije na strzelnicy?
- Czy dowódca nie będzie się znęcał?
- Czy po takich ćwiczeniach faktycznie nie rzucą od razu na front "bo przeszkolony"
  • Odpowiedz
@babazpola: Bo mi się nie chce. Czemu miałoby mi się chcieć. Jakbym chciał być żołnierzem to bym poszedł na zawodowego za pensje 6k. Równie dobrze można zapytać czemu dziewczyny nie rodzą dzieci.
  • Odpowiedz
@babazpola: Po przeszkoleniu w pierwszej kolejności wysyłają na front, do tego mam obowiązki (firmę, rodzinę, ogólnie życie) których nie mogę sobie zostawić na nieokreśloną ilość czasu. Do tego poczucie niesprawiedliwości z powodu bycia przymuszonym do zrobienia czegoś na co się nie zgadzam tylko dlatego, że urodziłem się z czymś między nogami a ktoś inny nie.

Co innego jeśli szkolenia mają być dobrowolne. Wtedy wszystko OK
  • Odpowiedz
  • 0
@babazpola: chłopaki.... mężczyźni, taka prośbą, wasz rocznik do odpowiedzi. To bardzo ciekawe co mówicie, choć w moim mniemaniu strach ma duże oczy, a wyobraźnia brak granic.
  • Odpowiedz
@Filipterka25: propagadówka to słowa tuska?
Donald Tusk: "Trwają prace przygotowujące na wielką skalę szkolenia wojskowe dla każdego dorosłego mężczyzny w Polsce.

Do końca roku chcemy mieć gotowy model, aby każdy dorosły mężczyzna w Polsce był szkolony na wypadek wojny i żeby ta rezerwa była adekwatna do ewentualnych zagrożeń"
  • Odpowiedz
  • 0
@Kopyto96: co za różnica jaka partia? To nie obowiązkowa, 3letnia służba po skończeniu 18rz. Czy to bedzie dotyczyc obu płci, czy tylko mężczyzn.... przeszkolenie w zaawansowanym survivalu za free? sama mam zawod, który mnie moze wypchnąć jak bedzie potrzeba, nie panikuję.
A poza tym.... Czy obrona ojczyzny nie jest wpisana w Konstytucję?
  • Odpowiedz
@babazpola:
1. Utrata dochodów na kilka miesięcy, więc to przymusowy urlop bezpłatny dla ludzi na b2b podczas którego nie możesz nawet decydować o której wstaniesz. Ludzie na etacie niby mają dostać rekompensatę pensji ale wypłaty i tak przeciągają się miesiącami.

2. Ćwiczenia kończą się złożeniem przysięgi. Złamanie tej przysięgi to złamanie prawa. Po złożeniu takiej przysięgi nie masz możliwości odmówić państwu polskiemu jak cię "poprosi" o cokolwiek np.: porzucenia miejsca
  • Odpowiedz