Wpis z mikrobloga

Też czujecie się oszukani przez inflację? Pamiętam jak w okolicach 2015 roku liczyłem sobie ile muszę inwestować aby w wieku 30 lat mieć milion złotych na koncie. Wtedy wydawały się to wielkie pieniądze a tymczasem w 2025 roku nie wyobrażam sobie mieć w takim wieku mniej bo czułbym się po prostu biedny. Obecnie za milion złotych NIE dostanę:
-Wymarzonego super-auta.
-Średniego mieszkania w okolicy centrum dużego miasta (o luksusowym apartamencie nawet nie ma mowy).
-Małego wolnostojącego domu z ogrodem pod top 5.
-Bezpiecznej emerytury.

Teraz taki milion złotych to w moim odczuciu koło ratunkowe aby przetrwać kilka lat bez pracy lub móc rozruszać mały biznes a nie poważne pieniądze aby myśleć beztrosko o przyszłości.
#pracbaza #pieniadze #przemyslenia #gielda #kryptowaluty
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@Leithain: Spoko, ale przeżyć a żyć w komforcie to dwie różne rzeczy. Mieszkanie (3k), Czynsz (1k), jedzenie i codzienne wydatki (4k), budżet zdrowotny dentysta itp. (1k), wakacje (1k), tanie stare auto (1k) i już masz 11k w planie minimum bez luksusów. Przy inflacji 4-5% wypstrykasz się z miliona w 5 lat.
  • Odpowiedz
  • 0
@Leithain: *10.5. Oczywiście, że w minimalnie w obligacjach, ale jak sam widzisz wtedy suma wydatków będzie większa niż dzisiejszy milion. No i nie każdy jednak ma gdzie żyć i spać za darmo.
  • Odpowiedz
@Bejro dlatego w Milionerach pytania coraz łatwiejsze. Wcześniej od 1999 roku przez kilkanaście lat nikt nie mógł wygrać miliona, bo to był naprawdę ogromny hajs, z którym mogłeś się ustawić. Dziś milion złotych nie starczy na zakup mieszkania powyżej 60m2 w centrum miasta wojewódzkiego no chyba że mamy na myśli miasto wojewódzkie typu Gorzów Wielkopolski albo Opole. Większość tej kasy przeznaczysz na zakup samochodu premium w salonie w full pakiecie, a
  • Odpowiedz
@Bejro: Ehh kolego ja w 2012 wymyśliłem sobie plan na 10 lat. Było w nim mieszkanie 40 metrów które wówczas miałem (wycenialem na 200 tys), później w planie było kupić 80 metrów a to małe zostawić na wynajem (wycenialem na 400 tys), do tego w planie miałem mieć fajne auto za 100-200k i 400k w gotówce. W swoim planie te dwa mieszkania i 400k miało wystarczyć na życie na luzie
  • Odpowiedz
@Bejro: tak, ale nie tylko nas oszukali. System powstał w 1971 r. wraz z upadkiem pieniądza, wtedy skończył się "dobry kapitalizm" w USA. Już wcześniej państwa próbowały stworzyć sztuczny pieniądz, ale to były krótkie okresy związane z wojnami. U nas przez PRL ludzie długo nie rozumieli tego nowego systemu. Był efekt zachłyśnięcia się nowymi produktami z Zachodu. Teraz już widać ewidentnie, że system nie został zaprojektowany z dobroci serca, tylko
  • Odpowiedz
  • 1
@Bejro W 2009 po skończeniu studiów miałem marzenie by znaleźć pracę gdzie będę chociaż zarabiał 1500 zł. Zazdrościłem znajomym co zarabiali wtedy około 3000 zł. Obecne zarabiam trochę ponad 4000 zł i czuję się biedny, bardzo biedny ehhh( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Bejro: To co się stało po 2019 jest absurdalne. W 2019 kupowałem swoje małe mieszkanie za psie pieniądze. Jedyne czego żałuję, że nie brałem czegoś większego. A nawet dwóch i to pod korek. Rozważania, gdzie powinieneś być za X czasu są infantylne. Dopóki jesteś szeregowym pastuchem, powiedzmy że nawet wysokiego szczebla - to twoja akumulacja kapitału jest dość powolna i bezbronna wobec pewnych mechanizmów makroekonomicznych. To, że czujesz się wydymany
  • Odpowiedz