Wpis z mikrobloga

przed l4 w styczniu rozmawiałem z szefem że po tym l4 chciałbym wykorzystać urlop z 2023 (tak, nie mylić z 2024) bo mam jeszcze 16 czy 17 dni. no i skończyło mi się dzisiaj, wczoraj wpadłem do roboty wracając od lekarza żeby wypisać kartkę urlopową a on do mnie że musimy pogadać xD
mam prawie 70 dni urlopu a on chce gadać o wybieraniu tego... jak gość został dyrektorem działu to nie mam pojęcia.
#pracbaza #pracait #korposwiat
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mati1990: jakim sposobem to jest w ogóle legalne, żebyś w marcu 2025 roku miał jeszcze urlop z 2023? jeśli nie został odebrany, nie powinien przepaść w nicość albo zostać oddany jako ekwiwalent?
  • Odpowiedz
@ArquesMartin:
Nie. Ekwiwalent to tylko przy rozwiązaniu stosunku pracy.

Urlopu niewykorzystanego w danym roku (np. 2023) pracodawca powinien udzielić najpóźniej do 30 września następnego roku kalendarzowego (np. 30 września 2024). Jeśli tego nie zrobi, to pracodawca popełnia wykroczenie przeciwko prawom pracownika (wykroczenie zagrożone grzywną od 1000 zł do 30 000 zł), ale pracownik jeszcze nie traci prawa do takiego zaległego urlopu.

Roszczenia pracownika o udzielenie zaległego urlopu przedawniają się dopiero
  • Odpowiedz
  • 1
@fraciu: ale nie mam tu nic do powiedzenia xD mam ze 40% wniosków urlopowych odrzuconych... kartkę wypisalem i to go w------o e będzie musial znowu odrzucić xD
  • Odpowiedz
@mati1990: To idź mu wyjedź, że łamie prawo, jeżeli nie pozwala ci pójść na tak stary urlop. Pamiętaj. Donos najwyższą formą odpowiedzialności obywatelskiej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz