Wpis z mikrobloga

Chciałem Wam pokazać moim zdaniem skrajny popis #patodeweloperka i przekrętów może trochę #afera w moim rodzinnym mieście. Na wstępie, nie znam się, więc jest to tylko moje osobiste zdanie.

W mieście Będzin znajdowała się kiedyś odkrywkowa kopalnia węgla kamiennego. Kopalnia do ~1995 roku została zasypana z użyciem popiołów i odpadów z pobliskich elektowni Łagisza, huty Katowice oraz pogórniczych śmieci. Zgodnie z przepisami teren został zrekultywowany tzn. posadzili tam drzewa. Poniżej macie zdjęcie jak to wyglądało jakieś 2-3 lata temu. W ubiegłym roku Palikoty biznesu, postanowili, że wybudują tam duże osiedle mieszkaniowe. Z aspektu samej budowy, podobno jest to bezpieczne bo na niską zabudowę teren jest już wystarczająco stabilny po 30 latach.

Mnie tylko zastanawia jedno: co z tym całym syfem który jest pod ziemią. Zasypywanie zakończono ~95 roku a zaczęto z 10 lat wcześniej. Wtedy przecież nikt nie pytał co trafia do dołu. Do tej pory miejscami wystają stare gumofilce, kaski albo pasy transmisyjne. Poza tym, miejscami gdzie nie wytworzyła się ściółka, widać na żywca szary popiół z żużlem i innym syfem. Do niedawna to był fajny, mega zielony teren z masą zwierząt. Kupując dom/mieszkanie nikt nie pokojarzy tego ze zdjęciami typu KWB Bełchatów.

Nie do końca wiadomo, do kogo wcześniej należał teren. Okoliczni mieszkańcy dowiedzieli się, że<podobno> pierwotnym właścicielem była Spółka Restrukturyzacji Kopalń. Ze względów formalnych (z dużym udziałem prezydenta miasta) to gmina kupiła teren, żeby od razu odsprzedać go deweloperowi. </podobno>

Tutaj mam dwa pytania. Ktokolwiek by nie był właścicielem, to czy miasto/prezydent nie powinien zadbać żeby mieszkańcy mieli ponad 60ha zieleni i to rzut beretem od centrum?!

Nie mam z ekologią wiele wspólnego, ale jeśli wycina się tak wielki, w całości zalesiony obszar to mi się drobne w kieszeni przestają zgadzać. Nie będę pisał ile tam było gatunków roślin i zwierząt bo się na tym nie znam. Wiem natomiast, że tego już nie ma, mimo że jeszcze sama wycinka nie została ukończona.

Nie mam swoich zdjęć ale https://www.google.com/maps/@50.3348287,19.1378473,3a,75y,268.19h,75.71t/data=!3m8!1e1!3m6!1sCIHM0ogKEICAgICD0dvQsAE!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh3.googleusercontent.com%2Fgpms-cs-s%2FAIMqDu3vBpkWBurkUQZ0_4IwCNj6kl4ueX43YQrUtusS_ZZUCAP-Vuy1Nc8KII2gxLvG7ihBzD-rd-ybWpKl6FjM6wj9ldBQl47HmzB9mZP4FbebyKdXTkPJbQi4N_R4kG3CT8FCSai2tQ%3Dw900-h600-k-no-pi14.289857033542916-ya252.18782932046497-ro0-fo100!7i8000!8i4000?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDIyNC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
P.S. Wycinkę rok temu ktoś zapauzował dzięki WIOŚ ze względu na sezon lęgowy. Ciekawa sprawa, że poza sezonem wszystkie drzewa można wyciąć w diabły i już nikogo to nie interesuje. Fajna ta ochrona środowiska.

#budownictwo #mieszkania #ekologia #przyroda #zwierzeta
variat - Chciałem Wam pokazać moim zdaniem skrajny popis #patodeweloperka i przekrętó...

źródło: odkrywka copy

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@variat: identyczna sytuacja jest w warszawie na bielanach w miejscu po starej hucie. Wszelkie odlewy z piecy martenowskich zużel szlo do ziemi. Dzis zrobili tam ekskluzywne osiedle na popiolach metali ciężkich.
Dramat
  • Odpowiedz
@variat: Gdzie chciałbyś postawić mieszkania? Na gruntach rolnych 1,2 lub 3 klasy? W Polsce pełno jest głupich zabudować na najlepszych ziemiach rolnych zamiast stawiać to na piaskach które co najwyżej pod ziemniaki średnio się nadają albo sosnę.
  • Odpowiedz
@variat: jak zrobią po dobrze, to niech budują - ale znając życie wytną całą zieleń, zabetonują a za kilka lat budynki zaczną siadać, to się okaże, że deweloper już nie istnieje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@variat: na stronie agencji ktora zajmuje si3 sprzedaża terenow i budynkow pokopalnianych są takie tereny po 30 czy nawet 60 hektarów w jednym kawałku. Teraz juz wiem co można tam wybudować( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Ceny mieszkań są astronomiczne. Miało być tanio? Będzie na tyle tanio, że marża i zyski będą astronomiczne. O ile nikt się nie p----------i i nie nagłośni tematu.
  • Odpowiedz
@variat Tylko czy zasypanie terenu powoduje że odgazowanie powolne już nie szkodzi czy jednak wyziewy promilowe, mikre ale nadal są obecne, tak że mieszkańcy to wdychają?
  • Odpowiedz
@variat: Widzę, że zamiast spalarni odpadów robią osiedle nad potokiem z widokiem na hałdę, dziwne że tyle sprzedali już, a nic się nie dzieje.
https://odkrywkowa.pl/

Osobiście jak tam jeździłem rowerem to nie spotykałem nikogo kto by tam chodził. Jak ktoś lubi to rośnie tam sporo krzewów rokitnika.
Poza tym miała być tam ścieżka rowerowa na nasypie po kolei piaskowej, ale już zapomnieli o tym wielkim projekcie rowerowym.
Trelik - @variat: Widzę, że zamiast spalarni odpadów robią osiedle nad potokiem z wid...

źródło: Maxthon Snap20250228180823

Pobierz
  • Odpowiedz