Wpis z mikrobloga

@mk321: trochę usprawnia, ale w IT, większość rzeczy można było i tak zrobić algorytmami, kody praktycznie wszystkich funkcjonalności były na stack overflow, jedyne co zauważyłem to jest skrócony czas o brak wyszukiwania kodu, ale czasem i tak trzeba po nim poprawiać.
  • Odpowiedz
@mk321:

At the same time, his actions tell a strikingly different story. Microsoft has invested $12 billion in OpenAI

Jedno gadają, a drugie robią. Chociaż i tak jestem zdziwiony, że marketingowcom udało się wmówić tym wszystkim CEO i księgowym, że LLM to rozwiązanie wszystkich problemów i olbrzymie zyski ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 12
@nieocenzurowany88 zobaczymy tylko gdzie.
- Czy dla programistów? To nigdy nie zależało od AI, więc koniec bańki na AI nic tutaj nie zmieni. Projekty będą jak poprawi się koniunktura (stopy itd).
- Na giełdzie? Teraz była. Jak AI pęknie, to najwyżej będzie eldorado do shortowania. Ale z Microsoftem nie tak szybko, przedwczoraj ogłosili Majorana 1 (procesor kwantowy, ale taką technologię, gdzie rzeczywiście mogą powstać, takie do realnego użycia) - wczoraj o
  • Odpowiedz
@mk321: xD wcale AI nie pomaga xD po prostu ludzi są madrzy i sie kryja, a tak naprawde możmaby ich w-----c, bo AI robi 90% ich pracy

w pracy byłem królem excela, power bi itd. a teraz? każdy debil może wpisać swój problem do chata i ma rozwiazanie szybsze i lepsze niż moje

singularity w tym roku lub kolejnym, a to ze pan ceo nie umie skomercjalizować zysku to juz
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 4
@RobieInteres no ale kiedy zainwestowali? Wtedy jak sami robili hype na AI. Ile mieli zainwestować to zainwestowali, teraz trzeba odciąć z tego kupony.

A zobacz dalszą część cytatu:

At the same time, his actions tell a strikingly different story. Microsoft has invested $12 billion in OpenAI and has signed on to president Donald Trump's $500-billion Stargate project alongside OpenAI CEO Sam Altman.
  • Odpowiedz
w pracy byłem królem excela, power bi itd. a teraz? każdy debil może wpisać swój problem do chata i ma rozwiazanie szybsze i lepsze niż moje

@memento_mori: debile mają bana na google searcha?

singularity w tym roku lub kolejnym, a to ze pan ceo nie umie skomercjalizować zysku to juz jego
  • Odpowiedz
Już ładnych kilka dni temu było o Stargate. Teraz już nie inwestują swojej kasy, tylko biorą rządową. Publiczną kasę zawsze można przygarnąć, nawet jak cel jest bez sensu.

@mk321: jaką rządowa? Skad ty to wymyśliłeś?
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 2
@SmugglerFan niby prywatne, ale SoftBank nie ma tyle kasy, więc można się domyślać skąd będzie brana.

Zresztą tutaj powiązany jest też projekt energetyki. Elektrownie, infrastruktura, data centers przy elektrowni.

Obecnie większość funduszy w AI pochłania właśnie energetyka (poza samym sprzętem). Jeśli rząd wyłoży na to kasę i firmy od AI na tym oszczędzą, to tak naprawdę rząd da pieniądze tym firmom.

To tak jak u nas, rząd chce dać dopłaty ludziom
  • Odpowiedz
@mk321: Mylisz się i to bardzo. Po prostu ludzkość jeszcze nie ma dostępu do pewnych możliwości. Dodatkowo nie można za szybko dać cukierka opinii publicznej. Złe zastosowane AI może mieć bardzo szeroko idące konsekwencje (np. wzrost oprogramowania do oszukiwania innych ludzi). Największy przełom będzie miało to tam, gdzie Twoje oczy nie sięgają (np. zastosowania militarne).
  • Odpowiedz
ale czasem i tak trzeba po nim poprawiać.

oj nie czasem. Mi AI generuje kod który niemal zawsze muszę poprawić. To co jest fajne to fakt że AI potrafi zarzucić jakimś pomysłem na rozwiązanie problemu o którym jeszcze nie pomyślałem, torchę to przypomina pair programming
  • Odpowiedz
@memento_mori: mam to samo; "spec od Excel i BI" a teraz każdy robi to co ja w 3minuty....no ale w sumie że nie musiałem babrać się VBA to zacząłem pisać w c# cruda dla firmy - no i napisalem, pewnie ma wiele błędów, pewnie można by to wszystko zrobić lepiej - ale działa, przyśpieszył pracę firmy.

@SmugglerFan Google /= chat który z prompta pisze ci to co chcesz, jak
  • Odpowiedz
CEO Microsoftu właśnie przyznał, że AI nie generuje żadnej wartości.

@mk321: co do zasady jest to wierutne kłamstwo. Poczynając od "klasycznych" modeli predykcyjnych i detekcji fraudów, przez potężny obszar analizy obrazu, dźwięku, innych sygnałów, cała autonomiczna robotyka, po NLP, które LLMy usprawniają i znacząco obniżają koszta developmentu takich rozwiązań.

Zgodziłbym się za to na to że był jakiś niezrozumiały hype na to że będzie można tłuć LLMy młotkiem do postaci
  • Odpowiedz