Wpis z mikrobloga

W mojej firmie był ogromny problem żeby zmobilizować pracowników do skanowania twarzy na rejestratorze czasu pracy więc wprowadziłem prostą zasade. Nie zeskanujesz się = Nie płacę za tę dniówke. Ja nie będe poświęcał swojego wolnego czasu by sprawdzać kamery o której ktoś przyszedł lub wyszedł. Aktualnie na 14 pracujących osób wszyscy skanują się jak w zegarku, ale kilka dniówek zostało przepracowanych za free zanim nauczyli się jak to powinno wyglądać. #praca #pracbaza #biznes
pogodny_mis65 - W mojej firmie był ogromny problem żeby zmobilizować pracowników do s...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 170
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BigSW: No. Aby jeden konkretny.
Nie musisz mi tlumaczyc jak pracownicy moga naciagac pracodawce na godziny. tak zwani "sztundojebcy" to "normalne" zjawisko.

Z ciekawostek to 9 lat pracowalem w firmie gdzie odbijanie bylo wykorzystywane (za zgoda przelozonych) do nabijania normalnych godzin. Byla to forma nagrodzenia pracownika za to ze zostal po godzinach.

Ale tutaj mowimy o czyms innym. Janusz skanuje twarze pracownikow zeby wiedziec ze o konkretnej godzinie weszli na zaklad
  • Odpowiedz
A nie lepiej było dać czytnik kart zbliżeniowych?

@Przemasu:

Jestes nienormalny bo kazdy normalny pracodawca stosuje karty, pastylki i inne tego typu metody.

Tyle bys mnie widzial w firmie jakbys moja morde
  • Odpowiedz
@gorzki99: Nadal nie rozumiesz, że niezwykle ciężko jest rozliczać się z wykonanej pracy kiedy człowiek pracuje na magazynie. Zamówienia spływają non stop, jedne są na pojedyncze rzeczy, a inne na kilkadziesiąt pozycji. Ciekawe dlaczego nawet amazon rozlicza się z przepracowanych godzin. No pewnie dlatego, że niczego lepszego nie wymyślili, ale może idź do Pana Bezosa i powiedz mu że jest idiotą i masz lepszy system od niego. Na pewno obsypie
  • Odpowiedz
bzdura, widziałem przypadki patologi że kolega odbija kartę kolegi a nawet go w pracy nie było, twarz w systemie RCP to jedyna porzadna metoda oceniania czy ktoś przyszedł do pracy i wcałe to nie jest patologia stosują to nawet państwowe zakłady

@Rodriquez: Za zastosowanie skrotu RCP szacun. Czyli wiesz o czym rozmawiamy.
Ja natomiast pracowalem 9 lat w zakladzie gdzie takie praktyki byly stosowane po to zeby wynagrodzic pracownika. Nie
  • Odpowiedz
@gorzki99: Twarz nie jedyna metoda, odcisk palca też może być, ale odcisk palca spotykany jest na równi z tym samych hejtem co skanowanie twarzy. I teraz biorąc inny przykład. Pracujesz w korpo i masz te słynne odbijanie się kartą, to czy nad głową w rogu kamera nie rejestruje Twojego wejścia? lub nawet wchodząc do windy?
  • Odpowiedz
Nadal nie rozumiesz, że niezwykle ciężko jest rozliczać się z wykonanej pracy kiedy człowiek pracuje na magazynie.

@pogodny_mis65: :DDDD

No nie wiem. Wcale u nas nie ma magazynu i magazynierzy nie pracuja. Wcale nie splywaja do nas zamowienia i wcale my nie wysylamy naszych gotowych produktow. No rzeczywiscie nie wiem o czym
  • Odpowiedz
czym sie różni geniuszu karta od skanowania twarzy?

@pogodny_mis65: Tu akurat różnica jest znacząca, dane biometryczne są chronione w szczególny sposób i jeżeli pracownik nie wyrazi na ich używanie zgody (a nie musi) to nie można ich wykożystać do RCP. W przypadku kart tego problemu nie ma.
  • Odpowiedz
Szuria nie będzie mi mówiła co mam robić. Założe się, że na fb masz na zdjęciach filtr "Mateusz, dla mnie nie zamawiaj" od czasów pandemii. Może u was to jest rozwiązane inaczej, bo to że macie magazyn nie znaczy że nasze firmy są podobne, ale przy takiej drobnicy jaką my czasami wysyłamy nie da się tego inaczej rozwiązać niż płacić ludziom za przepracowane godziny. Nie potrafisz spojrzeć dalej niż czubek własnego nosa,
  • Odpowiedz
Pracujesz w korpo i masz te słynne odbijanie się kartą, to czy nad głową w rogu kamera nie rejestruje Twojego wejścia? lub nawet wchodząc do windy?

@Rodriquez: Ja nie mam problemu z monitoringiem. Wyobraz sobie ze jak jezdzisz na nartach na zachodzie to przy bramkach wyswietla sie twoja facjata jak odbijasz karnet. Wtedy obsluga ma mozliwosc weryfikacji czy ty to ty (imho glupie bo skoro zaplacilem za karnet a zle
  • Odpowiedz
Ale u mnie każdy wyraził, bo taki jest warunek by zostać zatrudnionym

@pogodny_mis65: Ale prawnie nie możesz takich warunków stawiać, nie żartuję. Zapoznaj się z przetwarzaniem danych biometrycznych , jest sporo informacji w necie. Siedzę trochę w tym temacie i uwierz mi nie masz w tym przypadku racji. Karta, brelok - jak najbardziej.
  • Odpowiedz