Wpis z mikrobloga

Jakie dostrzegacie pozytywy w życiu codziennym związane z filozofią antynatalizmu?

Ja na przykład przestałam prawie całkowicie przejmować się.. wszystkim. Wychodzę z założenia, że zostałam zmuszona siłą do życia tutaj razem ze wszystkimi moimi wrodzonymi lub nabytymi wadami, więc co prawda staram się być dobrym człowiekiem, ale cokolwiek bym nie zrobiła nie będzie to moją winą. Co innego, gdybym świadomie wyraziła chęć do narodzenia się. Wówczas wydaje mi się, że odpowiedzialność była by większa.

#natalizm #antynatalizm #odpowiedzialnosc
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Karo8665: Trudne pytanie szczerze mówiąc. Staram się postępować moralnie chociażby z antynatalizmu wziął się u mnie weganizm, więc to jest jakiś pozytyw. Natomiast nie czuję komfortu psychicznego ze świadomości, że zostałam sprowadzona na ten padół bez mojej zgody.
  • Odpowiedz
@Karo8665: a co myślisz o tym że tyle ludzi goni za tym sukcesem i na przykład chce nowego mercedesa za 200 tys i goni za tym a nie wystarcza mu samochód za np 10 tys
  • Odpowiedz
@Karo8665: wybacz, nie wiem dlaczego, ale to brzmi bardzo depresyjnie, jak dla mnie nawet obleśnie. Ten cały antynatalizm to chyba jakieś testowanie granicy, jakaś ślepa uliczka kultury którą wytworzyliśmy. Ślepa bo z ewolucyjnego punktu widzenia wyznawcy tej idei wymrą a pozostaną jej przeciwnicy. Mam wrażenie że to efekt takiego… hmm.. nie wiem jak to nawzwac… overthinking, użalania się nad sobą. ? Nie chcę nikogo obrażać.
Mnie tam np. Bardzo cieszą
  • Odpowiedz
  • 0
@Henson_: Ambicje są spoko. Sama pracuję nad tym, żeby sporo zarabiać, ale nie mam ambicji miliona na koncie. Jednak jeśli ktoś ma to nie widzę w tym nic złego. Trzeba mieć jakiś cel.
  • Odpowiedz
  • 6
@ilmari "lubię rywalizację. Wojny os status"

Było i jest kilku osobników którzy też to lubili i lubią przy władzy. Bilans raczej nieciekawy..
  • Odpowiedz
@galek: Ok, tylko paradoksalnie czy poziom twojego życia i bezpieczeństwa byłby dzisiaj tak wysoki gdyby nie tego typu osobniki? Może finalnie po przetestowaniu wielu złych ścieżek trafisz na dobrą, bez szukania właściwej na pewno na dobra nie trafisz.
  • Odpowiedz
  • 0
@ilmari no tak miliony ludzi musiały cierpieć aby było dobrze

Nie musiałbym testować złych ścieżek gdybym się nie urodził
  • Odpowiedz
  • 2
@Chad_chory_na_stulejke: Przecież napisałam, że każdego dnia staram się być jak najlepsza wersją siebie. Kiedy jednak nie wyjdzie, mam to w głębokim poważaniu ponieważ zostałam najzwyczajniej do tego wszystkiego zmuszona. Nie wybrałam. Nie podjęłam żadnej decyzji. Nie mogłam przemyśleć czy w ogólę nadaję się do tego świata, czy jestem wystarczająco dobra i godna by żyć. Po prostu zostałam zmuszona. I tak - kiedyś za wszystkie moje błędy obwiniałam siebie. Dzisiaj, dzięki
  • Odpowiedz
@Snowines: No i gitara, przecież napisałem że mi to pasuje, nie umiesz czytać ze zrozumieniem? Pan żeś jest pewnie filozofem, poetą, niezależnym myślicielem. Pozdrawiam ze swojej jaskini. Powodzenia
  • Odpowiedz
@ilmari: no trudno, żeby ci nie pasowało, skoro jesteś prymitywnym, patusiarskim zwierzęciem, ale to upodobanie bynajmniej nie sprawia, że nie powinieneś tym zwierzęciem przestać być
  • Odpowiedz