Wpis z mikrobloga

@The_last_perfect_man: jak już dajesz coś naukowego, to nie samo powiedzenie, że o kreatyna pomaga na depresję, ale już dokładnie co tam się dzieje.

Kreatyna zwiększa serotoninę i np. dla mnie jest to depresyjne. Dla mnie zwiększenie dopaminy jest antydepresyjne, stąd kreatynę wolę brać na noc bo przy okazji zsensetyzuje (tutaj lekko jest hamowany) mi receptor presynaptyczne 5ht1a i aktywuje postsynaptyczne 5ht1a. Presynaptyczny to ten, który pobudzany wydziela dopaminę i noradrenalinę i
  • Odpowiedz
@The_last_perfect_man: dodatkowo kreatyna jest lekkim induktorem 5ar reduktazy w zwiazku z czym zwiększy konwersję testosteronu do dht (nieznacznie ale jednak) i lekko obniży estrogen, co w nocy dzieje się najwięcej, a obniżony estrogen długofalowo zwiększy nam lekko testosteron. Nie wiem ile, ale podejrzewam jakieś 5-10% przy stałej suplementacji 5g krety na noc, bo o tyle mniej więcej zbijają inhibitory 5ar (nawet do 20% ale to długofalowo i to ze względu
  • Odpowiedz
@Odbuta: lepiej. Żeby sprawdzić czy to od kreatyny to po zjedzeniu kreatyny zjedz poobijanego banana który na drugi dzień po obijaniu jest czarny, wraz z czarnymi włóknami na skórce od środka. Więc możesz się dowiedzieć. Jeśli tak to może masz mało serotoniny i jedź codziennie przez tydzień rano i w południe 10 kropli olejku cytrynowego. Po tygodniu bazowy poziom serotoniny będzie większy. Opuchnięty będzie większy
  • Odpowiedz
@artur-artur-098: ewentualnie kup coś z tryptofanem np depresanum i strzel 5 tabletek do kreatyny. Ale tylko olejkiem cytrynowym zwiększysz bazowy poziom czego nie polecam bo serotonina zmniejsza dopaminę i noradrenalinę ale jak masz stresujący czas to może pomóc. Cofnąć sensetyzacje 5ht1a robisz właśnie poprzez przyjmowanie kreatyny więc jeśli wolisz serotoninę to raz na 4 dni mógłbyś ale tylko na dzień, brać 10xl kropli 3x dziennie. Olejek z cytryny nie jest
  • Odpowiedz
@Odbuta: jednak lekko żre. Polecam nie brać więcej jak 5 kropel a i wystarczą 3 krople i pić powoli. Cola zawiera limonene i jak wypijemy pół litra na raz to poczujemy ale po pół godziny schodzi bo ma pewnie z 1/3 kropli. Najlepiej dlatego 5 kropli popijać przez np 2h i można je dodać do coli np. olejek z pomarańczy ma też limonene ale wersja prawoskrętna i działa słabiej. Btw
  • Odpowiedz