Wpis z mikrobloga

Kupiłem mieszkanie rok temu i wszystko miało być pięknie, ale...

Mieszka pode mną rodzina z dwójką małych dzieci. Od roku odkąd tu mieszkam praktycznie ani razu(!) nie pospałem nie będąc obudzonym po 6 przez bieganie dzieciaków lub płacz a właściwe wycie, jakby kogoś ze skóry obdzierali. Nie ma znaczenia czy to tydzień roboczy, czy weekend. Nie ma opcji, żebym pospał do 8 czy 9. Najgorsze jest do bieganie mam wrażenie, jakby specjalnie piętami dosłownie.

Mój komfort życia spadł dramatycznie. Nigdy wcześniej nie miałem aż takich problemów z hałasami sąsiadów.

Jak dyplomatycznie zwrócić im uwagę? Mam wrażenie że oni nie wychodzą i nie wyjeżdżają, non stop te dzieci siedzą i się bawią w mieszkaniu. Boję się, że odpowiedzą mi, że dzieci tak mają i co mają zrobić. Ale mieszkają w bloku i robienie placu zabaw na kilkudziesięciu m2 podłogi po której wszystko się niesie (do góry!), to chyba słabe.

Proszę o rady jak to dobrze ująć, dzisiaj chce z nimi porozmawiać. Mam dość..

PS. Nikt też do końca mnie nie zrozumie kto nie miał takiej sytuacji. Sam nie sądziłem jak takie coś wpływa na psychikę i samopoczucie.

#mieszkaniedeweloperskie #sasiedzi
  • 191
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Escalade
Widać że nie posiadasz dzieci, A jak kiedyś będziesz miał to chciałbym zobaczyć twoje spacery o 6:00 rano.
A potem jeszcze odwożenie ich do przedszkola czy szkoły i siebie na 7/8 do roboty.
  • Odpowiedz
@PanLodowegoOgrodu: Nie wiem jak jest w bloku bo nie mieszkałam ale ci powiem tak że nawet posiadając sporą działkę w domu jedno rodzinnym dzieci sąsiada jest po prostu słychać. A to zabawki elektroniczne, a to fajerwerki na sylwestra, a to muzyka do grilla, a to impreza rodzinna, a to pies ujada, a to jakieś naprawy czy prace - koszenie trawy, piła spalinowa etc. Generalnie dźwięki dające do zrozumienia że ludzie
  • Odpowiedz
@Escalade: Załóż wiadro na łeb i śpij jak nie potrafisz zrozumieć, że życie w każdym mieszkaniu toczy się innym trybem. Co to rodziców obchodzi, że ktoś chce spać po 6 rano? Tak mam Ci odpowiedzieć? Zajebiście mamy w tym społeczeństwie. Normalizujemy chlanie i imprezowanie a naturalne zachowanie dzieci obrażamy i najlepiej jakby było kryminalizowane.
Z góry zakładasz, że sąsiedzi OPa robią chlew jak najgorszą meliniarnia. Nie przyjmujesz do swojej głowy,
  • Odpowiedz
@DrMiranda: Dodam, że o 19 dziecko ma zakaz biegania, tupania itp. Nie robi tego na okrągło 24/7. Płaczu i darcia się mu nie zabronię, bo z reguły tak reaguje, jak mu się czegoś zabroni, cz się buntuje. Uciszyć rozhisteryzowane dziecko to nie jest pstryknięcie palcami.
Sąsiedzi z dołu sami mieli dzieci, więc rozumieją, żona sama poruszyła temat. Sąsiad z boku się buntował, bo był konflikt interesów na piętrze, trzy mieszkania,
  • Odpowiedz
@PanLodowegoOgrodu: Z bachorami nic nie zrobisz i wg mnie nawet nie ma co podejmować rozmowy tak jak i ja w mojej okolicy niestety wiele spraw odpuszczam mimo że osobiście dostaje furii - jestem obsesyjnie przeczulony na różne pato dźwięki. U ciebie po prostu niestety poszedłbym w piankę wygłuszającą na podłodze na max, dosłownie ją tylko rozłóż, czymś przykryj (bo sztywność i kolejna warstwa np paneli też dużo daje). Pytanie czy
  • Odpowiedz
Doraźnie kup słuchawki z ANC jakies dobre Sony czy Bose

@jegertilbake: Takie słuchawki faktycznie potrafią wyciszyć wszystko wokół tak jak zatyczki po prostu? Zobacz mój komentarz chwilę wyżej o zatyczkach. Ja mam taki problem że mnie też furia dopada przez np drące sie psy rolników z nawet kilometrów wokół mojego terenu, albo teraz znowu rolnik nielegalnie kolejny stosuje armatkę hukową KILOMETRY ode mnie, w innym powiecie - to tak się
  • Odpowiedz
@PanLodowegoOgrodu: nawet się nie fatyguj w celu zwrócenia uwagi, nic to nie da. Regularnie wzywaj policję, to będą dostawać mandaty. Zgłaszaj to do spółdzielni mieszkaniowej, a na to wszystko wysyłaj zawiadomienia do opieki społecznej. Jeśli bachory tak bardzo się drą jak opisujesz, to ewidentnie ktoś robi im krzywdę więc i opieka będzie miała co robić.
  • Odpowiedz
@jegertilbake no fajnie tylko jak wy śpicie na boku ze słuchawkami w uszach? Mnie proste zatyczki uwierają (nie, w domu z nich nie korzystam).
@ciezki_przypadek wiesz był tu kiedyś jeden płaczek, że nie może okna otworzyć do spania jak wraca z nocki bo złośliwa spółdzielnia trawę rano kosi. ( ͡º ͜ʖ͡º)
Przy obecnych suchych latach takie koszenie odbywa się co miesiąc półtora ale chłop był
  • Odpowiedz
@PozorVlak: Wyjaśnij bo jestem ciekaw :D Nielegalne urządzenia hukowe generujące wybuch niosący się kilometrami co parenaście minut całą dobę nawet przez 1,5 miesiąca to niewolnictwo czyje?
  • Odpowiedz
@lubisz_sok_to_sok_maj_kok: chyba nie wiesz jak niektórzy są upośledzeni. Biegają z gracją hipopotama, uderzając piętami o podłogę. Nawet jakbyś mieszkał nad bunkrem Hitlera to byś słyszał odgłosy bo się niosą po ścianach
  • Odpowiedz