Wpis z mikrobloga

Mirki, stało się to już jakiś czas temu, ale od wczoraj wiem już to prawie na pewno i mogę powiedzieć to jasno i otwarcie: pokonałem raka.
Wczoraj odebrałem wyniki z tomografu, żadnych nawrotów i żadnych przerzutów. Wszystko zniknęło mam nadzieję, że definitywnie.
Trzy cykle chemioterapii i 36 naświetlań przyniosło skutek. Tzw. radiochemioterapia radykalna, bo na operację już się chyba nie nadawałem. Nie chcę się rozpisywać o szczegółach. Piszę o tym dlatego, abyście mieli świadomość, że onkologia działa i że naprawdę rak to nie wyrok. Zabili tkanki nowotworowe - reszta została praktycznie nienaruszona.
Trzeba zachować nadzieję, nie przejmować się zbytnio, żyć chwilą i cieszyć się każdą chwilą. A co najważniejsze kochać najbliższych i liczyć na tą miłość.

#zdrowie #medycyna #onkologia #rakcontent #nowotwory #wpismotywacyjny #swiadectwo
sportpomnikow - Mirki, stało się to już jakiś czas temu, ale od wczoraj wiem już to p...

źródło: 1738322721126sm

Pobierz
  • 157
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sportpomnikow: Wiesz, że teraz coraz więcej osób odrzuca chemię? Słyszałem nie raz opinie że tylko 2% ludzi w ten sposób zostaje uleczonych, co jest bzdurą która szybko weryfikuje życie. Tylko potem jest za poźno.
  • Odpowiedz
@sportpomnikow: napisz jakiś poradnik o profilaktyce - co badać, jak często, jakie są koszty pro aktywnego działania by wykrywać możliwie jak najwcześniej. Oczywiście jeśli posiadasz taką wiedzę :)
  • Odpowiedz
  • 22
@sportpomnikow Już po co najmniej 5 latach obserwacji? Bo do tego czasu monitoruje się wznowy...

Nie piszę tego złośliwie, tylko dlatego, że ta pretensja 'jak to, mówili że jestem wyleczony' jest okrutna.
  • Odpowiedz
  • 15
@Puuch12 40-50 rz kolonoskopia.
Co roku badanie dermatologiczne.
Kontrola urologiczna od 40 rz. (Wczesniej usg jąder do decyzji).
Szczepienie przeciw HPV, WZW B.

Diagnostyka w sytuacji objawów.
Jeśli ktoś twierdzi, że oznaczanie markerów ma sens, to nie wie o czym mówi.
  • Odpowiedz