✨️ Obserwuj #mirkoanonim Ciezko jest mi sobie wyobrazic zycie w ktorym jestem mężem, ojcem ale też filarem który jest w stanie utrzymać rodzine i przy okazji samemu nie zwariować. Jak wy to robicie?
Pracuje dużo, zarabiam też nieźle, mieszkanie swoje posiadam ale co z tego skoro moje życie to stres i częsty overthinking. Psychicznie jestem bardzo słaby - podczas szukania mieszkania i organizowania wykonczenia (planowanie remontu z fachowcami, wydzwanianie, ustalanie terminow, porjektowanie) nie raz wsiadalem do samochodu zmęczony i po prostu płakałem. Cały ten ból kumulował mi się w okolicach oczu i nosa, całę te napiecie trzymałem w sobie. Czuje się wszystkim przebodzcowany, obawiam sie o swoja przyszlosc mimo ze nie powinienem. Znam osoby w duzo gorszym polozeniu i prowadza szczesliwsze zycie ode mnie.
Dochodze do wniosku że drogie i wystawne życie wcale nie jest dla mnie chociaz i tak staram sie zyc minimalistycznie (na zycie wydaje 30-40% moich miesiecznych zarbokow, reszte inwestuje). Nie potrzebuje mieszkania w centrum miasta, nie potrzebuje drogich ubran, nie potrzebuje drogich wyjazdow - gdy sobie odmawiam, czuje spokoj. Ale czy na tym polega zycie? Czy moje zycie ma byc tylko pracą, wegetacją by na starość żałować że czegoś nie zrobiłem? Że nie kupilem samochodu które zawsze chciałem, lub nie poleciałem do Japonii mimo ze zawsze marzyłem?
Temat dzieci też budzi we mnie niepokój. Mam znajomych którzy decydują się na potomstwo i podziwiam ich - ja chyba nie potrafie a mysle ze kiedys bym chciał. Cieżar odpowiedzialnosci mnie przerasta.
@mirko_anonim: czasami lepiej odreagować płacząc niż trzymać w sobie. Myślę,że też nie ma co się bać strachu i negatywnych emocji, tylko akceptować,że bywają. Świat się nie zawali jak siądziesz w aucie i dasz sobie przyzwolenie na emocje. Radzenie sobie to nie bycie zawsze spokojnym, ale umiejętność odreagowania na swój sposób. Bywają gorsze sposoby, jakbyś darł ryja na ludzi to by był gorszy sposób.
@mirko_anonim wiem że łatwiej powiedzieć niż zrobić, ale nie myśl tyle. Rozkminianie jest użyteczne w granicach zdrowego rozsądku, a jeśli zaczyna blokować Cię przed normalnym życiem to czas trochę wyluzować. Moim zdaniem powinieneś od czasu do czasu gdzieś pojechać, zwiedzić świat i zmienić otoczenie - to potrafi otworzyć oczy i pomoże nabrać dystansu. Świat się nie zawali jeśli od czasu do czasu zrobisz coś dla swojego zdrowia psychicznego - czy to
Ciezko jest mi sobie wyobrazic zycie w ktorym jestem mężem, ojcem ale też filarem który jest w stanie utrzymać rodzine i przy okazji samemu nie zwariować. Jak wy to robicie?
Pracuje dużo, zarabiam też nieźle, mieszkanie swoje posiadam ale co z tego skoro moje życie to stres i częsty overthinking. Psychicznie jestem bardzo słaby - podczas szukania mieszkania i organizowania wykonczenia (planowanie remontu z fachowcami, wydzwanianie, ustalanie terminow, porjektowanie) nie raz wsiadalem do samochodu zmęczony i po prostu płakałem. Cały ten ból kumulował mi się w okolicach oczu i nosa, całę te napiecie trzymałem w sobie. Czuje się wszystkim przebodzcowany, obawiam sie o swoja przyszlosc mimo ze nie powinienem. Znam osoby w duzo gorszym polozeniu i prowadza szczesliwsze zycie ode mnie.
Dochodze do wniosku że drogie i wystawne życie wcale nie jest dla mnie chociaz i tak staram sie zyc minimalistycznie (na zycie wydaje 30-40% moich miesiecznych zarbokow, reszte inwestuje). Nie potrzebuje mieszkania w centrum miasta, nie potrzebuje drogich ubran, nie potrzebuje drogich wyjazdow - gdy sobie odmawiam, czuje spokoj. Ale czy na tym polega zycie? Czy moje zycie ma byc tylko pracą, wegetacją by na starość żałować że czegoś nie zrobiłem? Że nie kupilem samochodu które zawsze chciałem, lub nie poleciałem do Japonii mimo ze zawsze marzyłem?
Temat dzieci też budzi we mnie niepokój. Mam znajomych którzy decydują się na potomstwo i podziwiam ich - ja chyba nie potrafie a mysle ze kiedys bym chciał. Cieżar odpowiedzialnosci mnie przerasta.
#zalesie #rodzina #wydatki #zycie #stres #psychologa #depresja #kariera
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi