Wpis z mikrobloga

@PavulonRazPavulonDwa: Ciekawy przypadek z tego Jaśkowskiego. To nie był domorosły szur jak Jerzy Zięba, tylko prawdziwy, wykształcony lekarz z wieloletnim doświadczeniem, który z jakiegoś powodu sam się zradykalizował.
Jego najciekawsza teza to to, że sklepowe pasteryzowane mleko jest kompletnie bezużyteczne i zamiast tego należy pić zsiadłe mleko prosto od krowy. Kij z tym, że to proszenie się wręcz o zakażenie E. coli, Campylobacter, Listeria monocytogenes i innymi cudami xD
  • Odpowiedz
mleko jest kompletnie bezużyteczne i zamiast tego należy pić zsiadłe mleko prosto od krowy


@Lolenson1888: nie znam gościa, ale 'prosto od krowy' mówi się z reguły o mleku nie poddanu procesowi UHT, a jedynie np krótko podgrzenemu.
Przypomnę młodszymi użytkownikom, ze mleka UHT nie da sie skisic, a naturalnie skiszone mleko ma niepowtarzalny smak. Setki razy, z rodziną to tysiece, pilem takie mleko, mniej lub bardziej podgrzane i nikt nigdy
  • Odpowiedz
  • 1
@KrolWlosowzNosa czekaj czekaj. w Polsce większość sprzedawanego mleka nie jest UHT tylko "świeże". Ale w rozumieniu tu powyżej to "świeże" chyba już nie jest prosto od krowy
  • Odpowiedz
@PavulonRazPavulonDwa Za każdym razem z tego, że szury jak Kudliński i Jaśkowski właśnie są identyczne: nadwaga, (nie)zdrowe odżywianie, wygląd starszy niż wskazuje ich wiek, przedwczesna śmierć po stosowaniu się do ich własnych zaleceń.
  • Odpowiedz
@K_R_S UHT to mleko sterylizowane o długim okresie przydatności do spożycia, podgrzewane do temp. ~140°C przez kilka sekund, pakowane w kartony i przechowywane w temp. pokojowej. Mleko "świeże" pasteryzuje się w 63-72°C przez kilkanaście sekund. To drugie musi być chłodzone i ma trochę lepszą wartość odżywczą. Mleko "prosto od krowy" to mleko surowe, które jest jedynie filtrowane.
  • Odpowiedz
Dzis mamy czasy powszechnego lęku


@KrolWlosowzNosa: oj tak. A z drugiej strony te same osoby co mówią że kiedyś wszystko nie było sterylizowane i się żyło plują o to że ktoś przed nimi all pieczywo gołymi rękami zamiast użyć jednorazowych rękawiczek ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@KrolWlosowzNosa: no fajnie fajnie ale gdy zeskalujesz to do milionów konsumentów to ryzyko nagle będzie dotykało setki tysięcy osób. Salmonella, listeria, e coli, campylobacter, brucella, cryptosporidium, wzw e. Przestań rozsiewać szkodliwe informacje. Nie bez powodu ludzkość korzysta z pasteryzacji. A ze względów trwałości UHT do mleka.
  • Odpowiedz
@ignorancie: ja gdzieś napisałem, że uht, pasteryzacja, sanepid itd itp, są złe, chyba nie..
I nie spinaj się tak kolego, bo to o niebo bardziej szkodliwie niż kwaśne mleko czy niemyte jabłko z drzewa vs woskowina z marketu.
  • Odpowiedz
@KrolWlosowzNosa: mleko świeże jest bardziej niebezpieczne pod kątem mikrobiologicznym niż mleko uht, dlatego przemysł woli używać uht (które niestety ma mniej składników odżywczych)

to że piłeś mleko od krowy i się nie posrałeś jako argument empiryczny, jest tak sam jak to że wujek stasiek jechał samochodem n------y i nikogo nie zabił więc w czasach powszechnego lęku nie powinno się przykładać wagi do bzdur jak prowadzenie na trzeźwo

jeśli świeże mleko
  • Odpowiedz
Ciekawy przypadek z tego Jaśkowskiego. To nie był domorosły szur jak Jerzy Zięba, tylko prawdziwy, wykształcony lekarz z wieloletnim doświadczeniem, który z jakiegoś powodu sam się zradykalizował.

Jego najciekawsza teza to to, że sklepowe pasteryzowane mleko jest kompletnie bezużyteczne i zamiast tego należy pić zsiadłe mleko prosto od krowy. Kij z tym, że to proszenie się wręcz o zakażenie E. coli, Campylobacter, Listeria monocytogenes i innymi cudami xD


@Lolenson1888: nie znam typa
  • Odpowiedz
@Hylfnur: ale nie kumam czego się chlopaki czepiacie. Piszę, że piłem mleko skiszone, wiele razy i wiele razy było to mleko świeże, podgrzane, a czasem nie.
Nikogo do tego nie namawiam, po prostu smutno mi sie robi na myśl,ile rzeczy współczesny człowiek, głównie młody, musi ciągle kontrolować.
Żaden umysł tego na dłuższą metę nie wytrzma.
  • Odpowiedz