Wpis z mikrobloga

@Kremufka2137: myślałam że właśnie w tym jest żart że śmiejemy się z durnoty tego porównania i nikt nie bierze tego obrazka na serio tylko jako śmieszny koncept. Ktoś to porównanie na serio zrównuje z rzeczywistymi ateistami? ()
  • Odpowiedz
Co za głupi mem, roboty nie potrafią się rozmnażać i nie zachodzą w nich mutacje które podlegają doborowi.

@Wijj: aaaaaa, tu się nie zgadzam ;)
ZNaczy się, fizycznie faktycznie się nie rozmnażają, nie mnie jednak ich algorytm już tak i mutuje! Swego czasu na studia przygotowałem materiały na temat sztucznej inteligencji (w ramach pracy dyplomowej jako przygotowanie do prezentacji przed komisją, takie ćwiczenie) i znalazłem materiały, które opisywały, że zbudowano
  • Odpowiedz
  • 3
@bregath robot to nie AI. Moja roomba się nie rozmnoży ani nie "zapłodni" gniazdka. Zresztą co to za bzdura w homogenizowanej sieci wystarczy jednen raz się podpiąć do gniazda sieciowego (nie prądu) żeby mieć dostęp do wszystkich gniazd oraz urządzeń w sieci. Ale to dalej nie jest ani rozmnażanie ani mutacja.
  • Odpowiedz
  • 1
@Onetheneo i jest na tyle głupie to AI że myśli że pochodzi od odkurzacza?i to niby ma być to porównanie że robót głupi to i człowiek głupi co wierzy w ewolucje? Booosz jakie fikołki logiczne... xD
  • Odpowiedz
Ale to dalej nie jest ani rozmnażanie ani mutacja.

@Barto_: to zależy jak zdefiniujemy rozmnażanie. Jeśli przyjmiemy definicję, że rozmnażanie to choćby i "skopiowanie" swojego DNA i przekazanie kolejnemu bytowi to to jest rozmnażanie. I wiemy, że w świecie roślin i zwierząt takie rzeczy się dzieją.
Nazywa się to algorytmem naturalnym i niektóre jego iteracje zawierają dodatkowo funkcje mutacyjne (optymalizujące) pewne cechy. Studenci się takich rzeczy uczą.
Ten robot miał
  • Odpowiedz
  • 0
@bregath: roboty jak najbardziej mogłyby się rozmazać. Owszem, mechanicznie i bezdusznie, ale i tak. W pewnym momencie, z jakiekolwiek przyczyny, mogłyby uznać człowieka za zbędnego i spłycić jego udział w stworzeniu ich, bo same się nauczyły co i jak.
  • Odpowiedz
  • 2
@Onetheneo

Nie chcę mi się już kłócić, bo twoja perspektywa i próba gatekeepowania jest śmieszna. Jesteś dosyć toksyczny i tyle. Trzymaj się.
  • Odpowiedz