Wpis z mikrobloga

• 3
@buchowo

Judaizm ma więcej sensu niż katolicyzm (tu zakładam gruba kartę na autorze, bo nie wiem czy jest katolikiem). Jednak Torach nie była kalką opowiastek 1:1 jak niektóre metaforyczne części nowego testamentu i ksiąg natchnionych.
  • Odpowiedz
  • 83
@buchowo

Ja jestem okultystą kurczaczku, po prostu bagatelizowanie i uproszczenie tematu nie wzmaga dyskusji, a jedynie utwierdza w przekonaniu i zamyka ludzi w konkretnych ramach, które potem nie konkludują do realnej dyskusji, a jedynie polaryzują społeczeństwo. Ok, ok.
  • Odpowiedz
  • 28
Co za głupi mem, roboty nie potrafią się rozmnażać i nie zachodzą w nich mutacje które podlegają doborowi. Porównywanie zupełnie różnych bytów a następnie wyśmiewanie ich za to, że są zupełnie inne. Latarka świeci, gwiazdy świecą. Latarka jest na baterie, dlatego świeci, czyli gwiazdy też muszą być na baterie. To jest mniej więcej poziom tego obrazka.
  • Odpowiedz
  • 16
@ntdsc szkoda sobie strzępić ryja na mentalnym średniowieczu, co biega raz w roku oblać jajka wodą z bakteriami kałowymi i położyć pedofilowi 50zl na tacy. Oni wiedzą lepiej, pan bug stworzył świat 2000lat temu, wcześniej nic nie bylo.
  • Odpowiedz
Judaizm ma więcej sensu niż katolicyzm

@ntdsc: Nie ma. Przy koncepcji bliźniego chrześcijaństwo mogło się rozrosnąć na innowierców, mieć prozelityzm itd.
Ludzie są za tym, za pokojowym współistnieniem.
Judaizm przy rasistowskim podziale swój-goj jest skazany na nienawiść do innych czyli granice wzrostu. Chabad-lubawicz próbuje to ominąć "nawracając" na ich wiarę, dopuszczając "przechrztów", ale nie dadzą rady zrobić efektu podobnego do chrześcijaństwa.
  • Odpowiedz
@ntdsc: nie no, chyba masz wiecej informacji niż na Wikipedii. Mógłbyś powiedzieć dokładniej w co wierzysz, jeśli to praktykujesz to w jaki sposób? Czy masz jakieś poglądy na duszę, śmierć, rzeczywistość, jej zasady działania i budowę, nie wiem, cokolwiek
  • Odpowiedz
@buchowo

oho, ktoś tu się ładnie oburzył. Niby ateista, a jednak nie do końca xD

Pozwolę sobie stanąć po stronie kolegi @ntdsc .
Jeśli chcesz rzeczowo posłuchać o tym "opium dla ludu" i tym, kto traktuje poważnie historię biblijne to Radio Kraków ma na YT fajną serię wywiadów pt. "Na początku było słowo". Być może zmieni Ci się pogląd, gdy usłyszysz jak profesor teologii, wykładowca na Uniwersytecie Papieskim opowiada o
  • Odpowiedz