Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
W ciagu roku 2024 pracowalem na kilku roznych umowach zlecenie u roznych pracodawcow. Przekroczylem kwote wolna od podatku pit i zastanawiam sie czy mozna sie bez problemu rozliczyc w zeznaniu rocznym czy trzeba to bylo robic na biezaco. Dodam ze jestem studentem ponizej 26 roku zycia wiec zaden z moich zleceniodawcow nie pobieral za mnie zaliczki na podatek i nie wiem jak to dziala co powininem robic. Zarobilem za ten rok ok 150k wiec po odjeciu ulgi dla mlodych i kwoty wolnej powininem zaplacic podatek od kwoty ok. 35k w postaci 12% czyli cos kolo 4k. Slucham waszych rad co powininem zrobic teraz i robic w przyszlosci.

#praca #mirkowyznania #pracbaza #prawo #umowazlecenie #studbaza #studia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Poczekać aż spłyną PIT-y 11 od każdego z pracodawców i rozliczyć się. Chociaż w przypadku umowy zlecenie to pewnie sam musisz wszystkie pola wypełnić odpowiednio bo raczej dokumentu nie dostaniesz od zleceniodawców. Tak czy siak, możesz rozliczyć się w zeznaniu rocznym.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
spostrzegawczy-artysta-0: @ProgramistaNaBudowie @gregory96 wlasnie mialem taki plan od poczatku zeby sie rozliczyc raz z pitem ale dzis gdzies wyczytalem ze trzeba placic zaliczke na podstek co miesiac bo inaczej naliczane beda jakies odsetki. Ale z tego co piszecie wynika, ze jednak moge bezpiecznie sie raz do roku rozliczac.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
  • Odpowiedz