@cheeseandonion miałem pytać co to za pomysł obsypania kurczaka ziołami, ale widzę że taki kupiony ;) upieczony wygląda super. Do tego pieczone ziemniaki, jakaś lekka sałatka i super obiad gotowy ;) smacznego!
Btw. Gdy wewnętrzna temperatura p----i kurczaka osiągnęła 60 stopni, to go wyjąłem z piekarnika, namascilem masłem i spruszylem pokrojoną natką ora papryczką chilli. A gdy za kolejne 10 minit był już gotowy (70C) to jeszcze przylałem mu z wierzchu sosem sojowym wymieszanym z mirinem i sypnąłem sezamem w ślepia i oreganem po nogach, albowiem #gotowanietomojapasja :D
@cheeseandonion o ile sos sojowy rozumiem tak masło bym sobie darował ;) lepiej obłożyć pod skórą boczkiem/słoniną wędzoną. Będzie soczysty i daje fajny posmak. No a co do temperatury... To chyba jesteś drugą osobą którą znam co pilnuje temperatury mięsa ;)
@kureci_paratko takim wędzonym boczusiem pod skórka, powiadasz?... mmm to jest bardzo smacznie brzmiący pomysł- jak będę miał do czynienia z lepszym gatunkowo kurakiem, to chętnie zastosuje twoja wskazówkę.
Btw kontroli temperatury - od czasu gdy zacząłem używać termometru z sondą, moje żarcie pieczone w piekarniku zyskało właśnie na soczystosci :)
@cheeseandonion no ja zawsze robię od oka ;) ale jak już się ma tyle zmarszczek na twarzy to się to poznaje bez termometru. ( ͡º͜ʖ͡º) Ale fakt, do kurczaka to przydatne by niemarynowane mięso nie było suche. Kiedyś praktycznie zawsze p----i smażone/pieczone wychodziły mi suche ;)
Po prawie 14 latach życia w Krakowie wyjeżdżam sobie właśnie do Szczecina (gdzie m.in. będę mógł już otwarcie wyjść na dwór, w tym nad morze haha). Rzućcie ze dwa plusiki na dobry początek (。◕‿‿◕。)
źródło: temp_file7673699853426253712
Pobierzźródło: temp_file331703123277531485
PobierzBtw. Gdy wewnętrzna temperatura p----i kurczaka osiągnęła 60 stopni, to go wyjąłem z piekarnika, namascilem masłem i spruszylem pokrojoną natką ora papryczką chilli. A gdy za kolejne 10 minit był już gotowy (70C) to jeszcze przylałem mu z wierzchu sosem sojowym wymieszanym z mirinem i sypnąłem sezamem w ślepia i oreganem po nogach, albowiem #gotowanietomojapasja :D
Btw kontroli temperatury - od czasu gdy zacząłem używać termometru z sondą, moje żarcie pieczone w piekarniku zyskało właśnie na soczystosci :)
Ale fakt, do kurczaka to przydatne by niemarynowane mięso nie było suche. Kiedyś praktycznie zawsze p----i smażone/pieczone wychodziły mi suche ;)