Aktywne Wpisy

straszny_cham +11
#linux #bekazlinuksiarzy
Widzę że po dwudziestu latach dalej ten guwnosystem nie działa dobrze bez grzebania w terminalu?
Widzę że po dwudziestu latach dalej ten guwnosystem nie działa dobrze bez grzebania w terminalu?

ossprime +216
źródło: G7GJ85-WcAgADjr
Pobierz

Przeleciałem wszystko Malwarebyte i wywaliłem co wykryło, zmieniłem hasła na tymczasowe, pobrałem linuxa na penka i poleciał format. Wygląda jakby wszystko co było autozalogowane z zapamiętanymi hasłami w kompie przejął z zainfekowanego windowsa.
To co maile do kasacji, profilaktycznie przywracanie do fabrycznych telefonu, zmiana numeru telefonu, zmiana wszystkich haseł na 14+ znaków w stylu "*8Ab(32RtNTu0-3G&i", założenie nowych maili w linuxie, pobranie i instalacja nowej windy i powinno być git nie?
#linux #malware #windows10 #wirusykomputerowe #wirus #it #informatyka #cyberbezpieczenstwo
Kurde spanikowałem mogłem zobaczyć co wykrył ten Malwarebytes i zapisać nazwy... Mogłem też wyczyścić Chrome z ciasteczek, historii i haseł... eh
Jak jesteś w temacie mógłbyś podrzucić jakiś dobry
@Atomowy-Tomek
@Atomowy-Tomek: no właśnie dlatego te autologowanie to super kiepski pomysł
gość zwyczajnie wyciągnął wszystkie dane z przeglądarki, a dalej to już prosta sprawa autoryzować się jako właściciel
na przyszłość nie używaj tych opcji "autologowania" w serwisach, które mają jakąś wartość i rozważ instalację jakiegoś KeePass
@Atomowy-Tomek: baze danych z hasłami możesz trzymać w chmurze np. na OneDrivie - jeśli hasło jest np. zdaniem: Lubieduzecyceifacetowwrajtuzach2137xD to nie ma możliwości, aby takie hasło złamał - po akceptowalnych kosztach.
Nawet jeśli bedziesz trzymać baze lokalnie, to jeśli hasło jest odpowiednio skomplikowane, to ciężko będzie hackerowi tutaj coś
@Atomowy-Tomek: racja, to mocno pomaga w cyber obronie ( ͡º ͜ʖ͡º)