Wpis z mikrobloga

Jak ktoś jest po traumie, to w ramach psychoterapii, lepiej żeby szedł w terapię beh-poz w celu rozwikływania wątków i dojścia do danych wniosków raczej w sposób logiczny - czy psychodynamiczną, czyli żeby odgrywać scenki z terapeutą, jakby tak jak rozmowę z taką osobą co dała traumę, przechodzić te wszystkie trzęsienie się, drganie, przerażenie, szok itp. czyli emocje/ w sposób emocjonalny?

Podział zrobiłem na zasadzie takiej, że ja myślę że tak działają te dwa nurty psychoterapii. Jeśli funkcjonuje się podczas terapii w ich ramach inaczej, to proszę o wyjaśnienie.
#psychoterapia #psychologia #pytanie #terapia #ptsd #fobiaspoleczna #rozwojosobisty
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@interpenetrate: Byłem zarówno w psychodynamicznej jak i w cbt. To zupełnie różne podejścia. W pierwszej terapeuta jest bardziej wycofany. Mało mówi o sobie (oprócz wykształcenia), nie robi notatek. Ta forma terapii pozbawiona jest wewnętrznej struktury - sesje nie są ze sobą powiązane tematycznie i w zasadzie brakuje tam jakiegoś planu "wychodzenia na prostą". Ma to swoje wady i zalety - daje większa swobodę wyboru tematu przewodniego sesji klientowi, wzmacnia sprawczość,
  • Odpowiedz
@interpenetrate: Terapia behawioralna ma wewnętrzną strukturę - gotowe moduły postępowania nastawione na rozwiązywanie konkretnych problemów klienta. Terapeuta ma plan i sesje na ogół powiązane są tematycznie. To również ma wady i zalety - rozmawiałem z mireczkami, którzy czuli że ten plan jest im narzucony i odbiera im swobodę działania.
Terapeuta jest też bardziej dostępny i zaangażowany. Robi notatki na sesjach.
Większość spotkań kończy się zleceniem "pracy domowej". Tak w tym
  • Odpowiedz
@Tryt_on: wielkie dzięki za posta. Ja miałem sporo podejść do tego, ale spróbuję jeszcze raz. Ok, więc dalej raczej będę próbował z beh-poz.
Czy myślisz że da i czy powinienem, szukać takiego terapeuty beh-poz żeby jednocześnie był traumatologiem jeśli to się może łączyć? Ciekawi mnie to emdr
  • Odpowiedz
@interpenetrate: Jak terapeuta będzie dodatkowo traumatologiem to jeszcze lepiej. Sam emdr oparty jest na protokole cbt plus ruch gałek ocznych, jak masz możliwość to spróbuj.
Jak poszukasz na mikro to powinno być kilku użytkowników korzystających z emdr.
  • Odpowiedz