Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki radźcie co robić. Lvl 25, razem z narzeczoną mamy około 120k oszczędności. Zarabiamy razem około 12-13k. Mieszkamy aktualnie w domu u moich rodziców. Dom jest piętrowy, razem z dużą działką, piętro z osobnym wejściem jest do wykończenia (około 90m2). Dom po śmierci rodziców będzie przepisany na mnie. I teraz pytanie co robić - pchać się w kredyt, kupować mieszkanie w powiatowym, czy może iść na wynajem i powoli kończyć piętro? Planujemy dzieci więc byłbym bliższy opcji wykończenia piętra i wynajmu. Oboje pracujemy 50/50 zdalnie.
#nieruchomosci #zwiazki #pytanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: a rodzice wybierają się na tamten świat teraz czy za 50 lat?

Mieszkanie u rodziców jest w większości przypadków złym pomysłem szkodzącym związkowi (choć są wyjątki) natomiast jest zwykle korzystne finansowo.

Drugą nieruchomość zawsze można docelowo sprzedać. Ja bym wypierdzielał.
  • Odpowiedz
Rodzice starsi około 65-70lvl btw

@mirko_anonim: Moi dziadkowie zrobili taki deal ze swoim synem (mój wujek) i mają dzisiaj prawie 90 lat, chłop już w separacji z żoną bo spory z teściami od 20 lat i chłop zaczyna pić (ma spotkaniach rodzinnych zawsze zalany w trupa i skarży się że zmarnował życie na gospodarce xD).

No ale nie wiem czy masz normalnych starych więc różnie może być. Nie zakładaj że
  • Odpowiedz
@mirko_anonim jeśli planujecie mieć dzieci to zalecam kupić coś dalej od rodziców, bo o prostu teściowe często się wtrącają do opieki nad dziećmi, niszczą rutynę czy ustalone zasady z dziećmi przez to ciężko się ogarnąć bo np. dziecko ma karę oglądania bajek bo nie sprząta w pokoju, ale pójdzie do dziadków i tam będzie mogło oglądać co chce i jeszcze Ci się oberwie od rodziców że jesteś tyranem że dziecku czegoś
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak masz zdolność kredytową i oszczędności, to kup jakieś mieszkanie i nie mieszkajcie z rodzicami, bo to jest przepis na katastrofę. Kredyt sobie będziecie spłacać, nieruchomość na wartości nie straci, pewnego dnia gdy zamieszkacie w tym domu po rodzicach, to mieszkanie możesz sprzedać z zyskiem albo zostawić potomkowi.
  • Odpowiedz