Wpis z mikrobloga

Siostra poleciała do matki narzekać, że ja mam mieszkanie. Matka dzwoniła potem do mnie ze słowami, że będzie zrywanie umowy dożywocia z siostrą, bo się pokłóciły i dom też będzie na mnie. Teraz dowiedziałem się też, że matka jej ciągle pożyczała bardzo duże sumy pieniędzy i w ciągu 3 lat pożyczyła równowartość tego mieszkania co je mam.

A potem dostałem smsa od męża siostry, że mam się nie pojawiać na Wigili rodzinnej bo mnie nie zapraszają. Matki też nie xD
#rodzina #finanse
Kordem - Siostra poleciała do matki narzekać, że ja mam mieszkanie. Matka dzwoniła po...

źródło: image

Pobierz
  • 135
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kordem: Uważaj, czasem dbanie o rodziców i dobre relacje mogą się obrócić przeciwko tobie. Jeżeli dostaniesz więcej majątku niż twoja siostra to ona może w sądzie założyć sprawę o zachowek i będziesz ją musiał spłacić w zależności od wyceny nieruchomości które otrzymałeś. Takie mamy prawo niestety, nie chciało mi się w to wierzyć..
  • Odpowiedz
@Dark92 to chyba dobrze? Przecież rodzice mogą wydziedziczyć dzieci i w ten sposób zabezpieczyć, jeżeli uważa, że drugiemu należy się więcej za np. poświęcony czas.
  • Odpowiedz
  • 13
@Smartek wydziedziczenie w Polsce tak, żeby ktoś zachowku nie dostał nie jest wcale takie łatwe.

Miałem podobną sytuację w rodzinie, czytałem kiedyś, że tam musi występować coś na zasadzie braku kontaktu z osobą która zmarła ale nawet jak ten kontakt był jednostronny od osoby która chce zachowek uzyskać np wysyła kartki na święta to już jest przesłanka że się niby interesuje. I później linia obrony - ja próbowałam, ale mi jest
  • Odpowiedz
@Smartek: Według mnie nie dobrze że rodzić musi wydziedziczyć innych tylko po to żeby nie mógł się domagać zachowku. Jeżeli rodzić coś oddaje któremuś dziecku to jego wola, dziwi mnie że mimo tego któregoś dnia może się okazać że musi coś wyrównywać mimo że wola była inna
  • Odpowiedz
@Kordem: a to nie jest tak, że jeśli siostra otrzymała duże kwoty od matki, to to będzie się liczyło jako spadek?

Rok temu dostałam dużą kwotę pieniędzy od mamy, która została normalnie zgłoszona itp. Mówiła, że muszę mieć zgodę brata, (siostry nie, bo jest niepełnoletnia i rodzice zarządzają jej majątkiem), bo dając duże kwoty pieniężne 1 dziecku, pozostałe mają takie samo prawo.

Imo, moja matka ma 5 rodzeństwa. Po śmierci
  • Odpowiedz
@Kordem: Powiedzcie mi dlaczego zawsze albo prawie zawsze są problemy dotyczące spadków z siostrami, a nie z braćmi? Dlaczego bracia się potrafią dogadać, a największe problemy i konflikty generują siostry? U mnie jest to samo, siostra najstarsza, dostała duże mieszkanie, matka się wyprowadziła specjalnie na kawalerkę. Ja z bratem sobie żyjemy, każdy ze swoich zarobionych pieniędzy, a siostrze tylko mało i mało i ciągle jest pretensjonalna.
  • Odpowiedz
@Tyrande: do darowizny z rodziców na dziecko nie potrzeba niczyjej zgody, nawet jak są to trzy miliony euro.

Edyta: a to, że Twoja matka uzgadnia takie rzeczy to tylko na plus.
  • Odpowiedz
@Arteqq @Kordem ciekawe, czy to ściema, ale mój znajomy ma ciekawą trochę podobną i prawdziwą sytuację. Chłopak dostał od rodziców gospodarstwo i je rozwija od 15 lat bardzo dobrze zarabia. W związku mu się nie udało, bo jest oo rozwodzie. Jego siostra z 10 lat temu dostała na odchodne mieszkanie, 100k na start i z 5 latctemu kupil jej nowe auto. Parę lat temu znalazła faceta (wojskowego), który nie radził
  • Odpowiedz
@Jergen

ciągle jest pretensjonalna

"Pretensjonalny to taki, który zachowuje się nienaturalnie, a wręcz sztucznie. Pretensjonalny to także określenie czegoś przesadnie wyszukanego, zakrawającego na nieestetyczne i w złym guście. Przykłady użycia: Pańskie zachowanie było co najmniej pretensjonalne."

Chodziło Ci pewnie o to, że jest roszczeniowa. Wykop uczy wykop bawi ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Kordem: Takie problemy w tej lub podobnych konfiguracjach występują niestety często.
Skoro siostra p----------a trzeba zadziałać póki mama jest w pełni sił mentalnych i wszystko załatwić notarialnie:
- przepisanie mieszkania na Ciebie
- przepisanie domu na Ciebie (przynajmniej 50%) z dożywotnią służebnością mamy
- długu 100k bym nie ruszał o ile mama jakoś pociągnie finansowo. jeśli chcesz lub musisz się w to w----ć przelewaj
na konto kredytu a nie prywatne mamy...będzie
  • Odpowiedz
@Kordem: Mi ojciec zostawił ok. 50 tys. zł niezapłaconych alimentów na mnie i brata. A jedyną wartością rzecz tj. udziały w nieruchomości przekazał siostrze. Przegrałem o to sprawę o zachowek. Sąd uznał, że umowa działu spadku i nieodpłatnego zniesieniawspwkasnosci bez spłat i dopłat ( także bez dożywocia i służebności) to NIE darowizna.
  • Odpowiedz