Wpis z mikrobloga

@BlackpillMonster: świetna ankieta! Zdrowie w sprintach tracą tylko ci, którzy nie trenują asertywności.
Wyniki ankiety wyraźnie pokazują jaki procent mireczków na poważnie zaangażowało się w trening umiejętności miękkich, albo chociaż mieli dobre wzorce w domu.
Niestety reszta się męczy, bo nie wierzy w takie "bzdury" jak szanowanie i stawianie granic. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@ByczekRozplodowy: książki o scrumie, tak aby dbać o agile procesów.

Ale tak jak napisałem, to nie jest problem metodologii pracy w scrumie, tylko niedostatecznej asertywności programistów. Ponieważ toksyczny micromanager zawsze znajdzie sposób żeby dokręcić śrubę swoim minionkom, niezależnie od metodologii pracy.
Dlatego programiści dla własnego zdrowia psychicznego muszą stale rozwijać swoją asertywność.
  • Odpowiedz
@wiedzminyo: Dziękuję za Twoją cenną uwagę dotyczącą mojej aktywności na tagu #programowanie

Udzielam się ponieważ dostrzegam przyczynę problemu w niedoborze asertywności, która jest podstawową umiejętnością miękka, a ja jestem coachem i zarabiam usprawniając relacje w zespołach IT.

DLatego nie w każdym poście piszę coś takiego, a jedynie w tych, które dotyczą problemów, które zwykłem rozwiązywać

Jeżeli trafiasz na nie często to znaczy, że problem może dotyczyć także Ciebie,
  • Odpowiedz