Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#mieszkanie #warszawa #budownictwo #deweloperka #mieszkaniedeweloperskie #budowlanka #budowadomu

Cześć,
Jestem zainteresowany zakupem mieszkania w #warszawa na osiedlu bardzo blisko wisły. Do wału jest dosłownie ze 100 metrów, w tej części warszawy nie widziałem jeszcze osiedla tak blisko. Czy ktoś mieszka/mieszkał/słyszał coś o wadach mieszkania tak blisko rzeki? Nie chodzi o potencjalne zalanie bo w warszawie tego problemu nie ma, chyba że wały puszczą, no ale nie o to chodzi, to można wkalkulować.
Z tego co czytałem teren był bagnisty, został osoluszony, budynki z lat 2000-2005, nic nie widać, żeby byly w złym stanie, popękane, przechylone, zapadnięte.
Garaży podziemnych nie ma, pewnie ze względu właśnie na możliwość wilgoci.
Budynki zrobione w systemie H, czyli konstrukcja i ściany zewnętrzne z żelbetonu. Ani na budynkach z zewnątrz, ani na ścianach, ani na klatkach schodowych nie ma pęknięć (na klatce na równi z gruntem jest jakis taki mocny zaciek i odłazi farba w jednym miejscu ale to nie jest na dole tylko pod sufitem więc pewnie nie chodzi o qilgoć z ziemi.
Jednak jakaś tam obawa jest, że może za 10-20 lat z budynkiem coś złego się zacznie dziać, grunt osuszony, ale czy to wystarczy i czy na przykład problemy z rozmiękczaniem/nasiąkaniem gruntu nigdy nie mogą nawrócić po osuszeniu gruntu?
Nie znam się na tym, teoretyzuję.
Dlatego proszę o informację od was, czy wiecie coś na ten temat.
Z góry dziękuję.
Ps. Mieszkanie z rynku wtórnego. Tagi takie sobie, ale lepszych nie znalazłem, zależy mi na jakichs wiarygodnych informacjach, zeby pomóc w dokonaniu wyboru

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: jedyny znany mi problem mieszkania nad Wisłą to pająki. Jak masz fobię to nie wytrzymasz latem bez moskitier w oknach.
No i raz na 500 lat Cię zaleje - te wały są najlepsze w Polsce, ale woda to żywioł.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
uważny-feniks-93: Jeśli szukasz gdzieś na Pradze Północ to zacznij patrzeć na ofertę z Mokotowa.
Cena podobna, trochę dalej od wału a kulturka osiedla dużo większa.
Miałam podobne wątpliwości patrząc na osiedle Jagielońskie, stwierdziłam, że popytam ludzi. W piątek o 15 na 7 osób jedna była trzeźwa.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
uważny-feniks-93: @ksardas @PanKapibara @utilek
O co chodzi z tymi pająkami i szczurami?
Sama niedawno kupiłam niedaleko Wisły mieszkanie, a pająków boję się koszmarnie. Myślicie, że w nowym budownictwie na piętrze 3-5 może być z tym problem? :|
Skąd w ogóle takie
  • Odpowiedz