Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 147
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@phaxi: Sraken pierdaken, była bieda aż piszczało. Jeśli byłeś dzieckiem za czasów nk.pl to znaczy, że wciąż jesteś bardzo młody.
  • Odpowiedz
@phaxi eleganckie to były czasy. wszędzie mafia, przestępczość, kibole demolujący miasta i stadiony. wszędzie beznadzieja i bezrobocie. jak miałeś hajs to cie gangusy żelazkiem przypalały albo bejsbolem wymuszały haracz. można było kupić nowego s-----------a z salonu, który był oparty na technologii z lat 50’.
do tego wszędzie wóda, faje i klej.
  • Odpowiedz
@irolslozok: a co ma jedno do drugiego? Mowimy o korzysciach. Stwierdziles, ze skoro mezczyzni sa silniejsi i lepiej obronia kraj, to ich glosy w wyborach tez. Ja mowie, ze bez kobiet kraj umrze, bo jedyne rodza dzieci i pytam zatem, jak to sie przelozy na ich glos w wyborach.
  • Odpowiedz
@phaxi: Mi sie zylo calkiem dobrze w latach 90', ale to tez ze wzgledu na to, ze na tamte czasy ojciec dobrze zarabial jako stolarz i w domu nigdy niczego nie brakowalo. Aczkolwiek to sa czasy gdzie byla bieda, duze bezrobocie i problemy z dostepnoscia wszystkiego, a jak juz cos bylo to jebutnie drogie - takie lego na przyklad...
  • Odpowiedz
@phaxi: podoba mi się zastosowanie przez autora zastosowanie zwrotu stylistycznego "podwurko". Poloniści stwierdzą, że to błąd językowy. Otóż nie, jest to celowy zabieg, pokazujący wygląd podwórka w tamtych czasach. Nie było granic, płotów, każdy był "swój", więc podwórko było zawsze otwarte, dostępne, tak jak litera "u". Za to literka "ó" jest zamknięta, co symbolizuje zamknięcie się ludzi na rzeczy dookoła, nadgorliwe pilnowanie swojej własności, brak ludzkiego kontaktu z sąsiadami.
  • Odpowiedz
@phaxi: pomyśl sobie jak za 20lat obecne dzieciaki będą wspominać swoją młodość, nie chodzą głodne, one praktycznie wszystko mają - aż z dobrobytu się w głowach przewraca - dla nich młodość to jak jakaś bajka!
  • Odpowiedz