Wpis z mikrobloga

Pozwól ludziom wybrać xD Jak chcesz więcej osób na UoP to obniż procent kradzionych na niej pieniędzy

@Roxelll: ale przeciez ja pozwalam miec ludziom wybor :) jak chcesz etat i prawa pracownika i urlopy i chorobowe to sobie siedz na etacie.

ale jak chcesz prowadzic dzialnosc gospodarcza jako firma to pracuj jako firma. reklamuj sie, zdobywaj klientow, wykonuj rozne zlecenia a nie grzej dupsko u jednego zleceniodawcy bo to nie
  • Odpowiedz
swoją drogą jeszcze 10 lat temu twój komentarz byłby mocno "minusowany", cóż czasy się zmieniają.

@Misieq84: mi sie wydaje, ze nawet nie chodzi o 10 lat xD wrzucalem kiedys podobny komentarz z pare miesiecy temu i mnie zaminusowali i zwyzywali od debili xD czasem to kestia godziny i przypadku ktora trolowania akurat siedzi na wykopie, czy ta z koalicji czy ta z pisu czy ta z konfederacji xD
  • Odpowiedz
@Notes: Ale Ty masz mentalność przegrywa xD Jak ktoś ma "lepiej" to trzeba mu pogorszyć warunki, żeby miał tak jak ja. Może przejdziesz na B2B by mieć tak super?
Nie? Dlaczego? nie ma urlopu 26dni w roku? Nie ma płatnego L4, które zawsze Ci ratuje dupkę jak chcesz wolne wziąć?

Mentalność przegrywów. Nie wyjdziesz nigdy z biedoty, bo Ty wolisz drugiego ciągnąć w swoją stronę.
  • Odpowiedz
@Notes: W między czasie Czechy, Słowacja, Estonia, Litwa, Rumunia: I S T N I E J Ą <- każde z lepszym systemem podatkowym niż w Polsce.
Musisz wprowadzić, to na terenie całej unii inaczej to nie zadziała. Ale jeśli już mówimy o ogólnoeuropejskich wałach, zacząłbym od kwestionowania płacenia podatków w Monako, i wszystkich okołoeuropejskich rajach podatkowych, jak irlandia luxemburg czy holandia. Podatki są dla biedaków. Problem jest taki, że przez
  • Odpowiedz
Mentalność przegrywów. Nie wyjdziesz nigdy z biedoty

@pilencjusz: jedyna mentalnosc biedaka jaka tu mamy to u Ciebie :) w dodatku taką, ze komentujesz cos czego w ogole nie rpzeczytales ;)
ja wcale nie chce zeby inni mieli gorzej ;) ja chce zeby ucziciwie prowadzili dzialnosc tak jak to powinno byc ;) chodzi mi o stosunek pracodawca - pracownik i klient - zleceniobiorca :) chce po prostu zeby ludzie prowadzacy firmy
  • Odpowiedz
podobnie jak nie ma nic dziwnego w udostępnianiu podwykonawcy sprzętu, miejsca do pracy, czy określaniu mu godzin, w których ma tę pracę wykonywać, jeśli jest to istotne dla realizacji zlecenia

@wstanczyk: Tylko że pracownik korpo zatrudniony fikcyjnie na b2b nie ma żadnego zlecenia, nie został zatrudniony żeby wykonać dane zadanie, tylko będzie tam siedział na dupie i wykonywał polecenia przełożonego, wypełniając tym co do joty definicję stosunku pracy. Już trochę
  • Odpowiedz
@swiadomy_anakolut mordeczko, dalej nie rozumiesz sedna. Nie rozmawiamy o tym, czy to dobre czy nie dobre, a o tym, że serio ciężko jest sformułować takie prawo, które jednoznacznie te naciągane przypadki od właściwych rozgraniczy.
  • Odpowiedz
@Notes: a jaka jest definicja przedsiebiorcy. Dlaczego umowa o prace ma byc jedyna? czy krawiec ktory szyje firanjki w ramach wspolpracy z leroy merlin powienin byc na umoiwe o prace czy juz moze B2B a jak ten sam krawiec szyje dal Leroy i Castoramy to juz moze? co ciebie interesuje, ze 2 prywatne firmy miedzy soba podpisuja dowolne umowy? Umowa o prace ma pewne benefity ktore w przypadku innych umow
  • Odpowiedz
@piolem następny dzban co komentuje bez czytania…

Mam firmę i zatrudniam ludzi. Nie jestem sfrustrowany ani nikomu nic nie zazdroszczę bo mam świadomość, że żyję i tak lepiej niż 99% wykopków tutaj.

Problemem nie jest to, że ktoś ma lepiej (minimalnie lepiej) tylko to w jaki sposób to realizuje. Im więcej osób zakłada dzielność k pracuje jak firma tym lepiej. Uważam za złe, że ktoś pracuje na działaności tylko po to żeby okradać
  • Odpowiedz
@piolem >a jaka jest definicja przedsiębiorcy

A jaka jest definicja pracownika. Jeśli typ na b2b spełnia definicje pracownika tylko zamiast odcinka z wypłaty wystawia fakturkę to wtedy mamy do czynienia z udawaną jdg i powinna zostać ona zamknięta :)
  • Odpowiedz
@Notes: socjaluchy się zleciały. Może najpierw progi podatkowe by doprowadzić do porządku? Może składkę zdrowotną sobie sam płać w takiej wysokości jak ci odpowiada poziom leczenia w zamian?
  • Odpowiedz
@saulius90 napisałem w moim drugim komentarzu że kwestia podatków to osobny temat. Nie jestem socjalistą i uważam że podatek dochodowy jest za wysoki.
W tym wątku chodzi o omijanie prawa pracy i że korzyści z tego czerpie głównie zleceniodawca który zatrudnia takiego parobka na b2b ;)
  • Odpowiedz
@Notes oszustwem obywateli to jest robienie na czarno. Albo życie z socjalu, a nie ludzie, którzy robią na b2b. Człowieku, trzeba korzystać z szans, które się dostaje, żeby zarabiać więcej.

B2b to też ryzyko, takie jak brak płatnego chorobowego, czy płatnego urlopu. Nie patrz jedynie przez pryzmat kasy, bo bije od Ciebie jakieś poczucie o niesprawiedliwości.
  • Odpowiedz
@Notes: może po prosttu powinien być taki sam podatek dla jednych i drugich? Stwórz problem że jedna grupa ma nieuczciwe preferencje a potem rozwiązuj go w ten sposób że blokujesz do tych preferencji dostęp innym.

Case niemiecki to preferencje wynikające z tego że ichniejszy przedsiebiorcy nie muszą płacić ichniego zusu. A "udawana firma" wcale nie dostaje nakazu przejscia na etat, tylko musi zapłacic zaległe składki

Ma to więc działać w
  • Odpowiedz
@Andrzej_Buzdygan no wybacz, ale jeżeli, ktoś patrzy innym na ręce i bije od typa jakieś poczucie niesprawiedliwości to co można mu napisać? W IT B2B jest standardem na dzień dzisiejszy i tyle. Chcesz siedzieć na UoPie to siedź, ale nie pisz, że to złodzieje, bo to zwyczajnie słabe.
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: śmiejcie się, ostatnio mieliśmy w pracy foodtrucka (mega słaby swoją drogą) i jedna taka, co bardzo wysoko głowę nosi przyjechała ze swoim chłopem i miesięcznym dzieciakiem na rękach xd pomimo, że oboje mieli wolne w ten dzień...
  • Odpowiedz