Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Niestety, moje stanowisko pracy zostało zlikwidowane, jak to się „u nas w #uk” mówi - redundancy. Pewnie trochę potrwa zanim coś znajdę…

No i zadzwoniłem wczoraj do banku, bo się zbliża koniec dwuletniego fixa i się okazało, ze nie stać nas na nowego nawet i pięcioprocentowego, ale na dziewięcioprocentowego standard variable już nas stać.

Pijcie sami kompot mirki, mnie nie stać.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@patrol798: no jeśli się martwi utrata tej pracy to chyba jakaś warta martwienia się była i coś tam popracowal. Tak zakładam po wpisie, choć mogę się mylić. A raczej na wyspach jak coś normalnego się zawija to raczej związki walczą o dobre odprawy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: wiele sie rozbija o to jak masz daty ale mozesz "zabezpieczyc" sobie oferte szybciej a nie czkeac do uplywu albo zwolnienia wiec tak dlugo jak bedziesz mial historie przychodu do aktualnego miesiace to jest spoko. Druga sprawa ilez to historii slyszalem o payslipach przerobkach w photoshopie i tym ich angielskich dokladnym ( czy oni kiedykolwiek cos robili dokladnie?)badaniu danych wiec tu tez jest pole do manewru. Pogdaj z dobrym
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: pogadaj z brokerem, piszesz w liczbie mnogiej, więc domyślam się że kredyt wzięty na dwie osoby, a to dużo zmienia, na pewno uda się znaleźć coś na ludzkich warunkach. Polecam Heron Financial, to darmowy broker, ja byłam bardzo zadowolona z ich pomocy i sprawnego kontaktu. Daj znac czy sie udalo i powodzenia!
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
sprawiedliwy-projektant-17: no ale to chyba zadna nowosc, ze klienci, ktorzy sa wiekszym ryzykiem placa wiecej. nie placisz wiekszego oprocentowania dlatego, ze cie na niego nie stac. placisz wieksze oprocentowanie, bo jestes bardziej ryzykownym klientem.
przeciez to dlatego im wiekszy masz kapital wlasny w nieruchomosci tym lepsze oferty. niby masz wiecej kasy, a masz taniej.
ogolnie sytuacja jak twoja pokazuje patologie systemu kredytow hipotecznych w UK i zawsze powtarzalem, ze ten system jest
  • Odpowiedz
bankom ogolnie jest na reke zebys zmienial kredyty, bo zarabiaja kase na oplatach z tym zwiazanych. jestes dymany albo z jednej albo z drugiej strony. jak bierzesz stala rate na 5 lat, to masz wieksze oprocentowanie. jak bierzesz na 2 lata to oprocentowanie masz nizsze, ale czesciej musisz robic przekredytowanie i placic dodatkowe prowizje.

@mirko_anonim: ogolnie sie zgadzam z tym co napisales w swoim komentarzu. Tylko sprostuje ten kawalek co
  • Odpowiedz
@JonaszSynGrazyny nie wiem czy sobie da radę czy nie i czy jest fachowcem. Zakładać też nic nie mogę. Jedyne co wiem, i tylko na ten temat się wypowiedziałem, to jest, że odprawa nie każdego obejmuje i zależy od wielu czynników, jak np. staż pracy czy wynagrodzenie itd. Zazwyczaj każda firma posiada swoje własne wytyczne w tym temacie,
  • Odpowiedz
@JonaszSynGrazyny tak, jeśli jest związek. W porozumieniu ze związkami podpisywany jest dokument i zazwyczaj każda firma posiada własne wytyczne w tym temacie. Nadal nie wiem czy sobie da radę czy nie, i czy jest fachowcem czy nie. Nic nie zakładam. No i odprawa nie obejmuje wszystkich pracowników. Zależy od wielu czynników. Zazwyczaj każda firma posiada własne wytyczne w tym temacie
  • Odpowiedz
@patrol798: ja naprawde wszystko rozumiem. I wciąż sie trzymam tego, że poza wewnętrznymi wytycznymi firmy są zapisy odpowiednika kodeksu pracy i tu już nie może mieć wytycznych firma wbrew temu. Jeśli pracował tam tyle żeby się załapać to się zalapie i tyle j będzie na chwilę bezpieczny żeby coś ogarnąć. W każdym razie i ja nie znam jego sytuacji ale nie jest to koniec świata z której strony by nie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: System jest właśnie zajebisty. Co prawda nie da się zmienić kredytodawcy bez pracy, ale możesz poprosić o rate switch u obecnego (bo to nie wymaga credit check) i wcale nie płacić standard variable rate tylko mniej. Jak płacisz i już jesteś ich klientem to ich nie obchodzi czy masz pracę czy nie.
  • Odpowiedz