Wpis z mikrobloga

@BlackpillMonster: ehh gdyby tylko programowanie szło, to zamiast teraz latać w deszczu i wietrze między bambulami na kolei siedziałbym w domu,pił herbatę i n-------m kod. I to nie za 4227zl netto a 4000$$.
Programowanie za trudne :( już na studiach struktury w C++ dobiły
  • Odpowiedz
@marcaj: Niektórzy tak pracują w IT kołchozach. Żaden dobry programista ani nawet większość BA/PO nie zostanie w projekcie, gdzie scrum nie jest tylko narzędziem, a jakimś biczem żeby czasem za mało nie pracować. Trzeba jednak pamiętać, że takie patologie występują choć z tego co wiem głównie w Polsce i krajach o podobnej zamożności.
  • Odpowiedz
@marcaj @aawekhwge firmy IT w Polsce które mają swój produkt to mikro odsetek. Większość to kontraktornie i kołchozy które najmują polskie tanie resource do wykonywania prostych prac dla zagranicznych firm. Dlatego nikt tu się nie liczy z dobrem produktu i pracownika tylko ma być tanio i szybko. Dlatego jak IT j3bnie (a j3bnie tylko kwestia czasu) to skończy się mit polskiej doliny krzemowej.
  • Odpowiedz
scrum nie jest tylko narzędziem, a jakimś biczem żeby czasem za mało nie pracować

@aawekhwge: w ogóle skąd pomysł, że scrum master jest biczem xD kto to wymyślił? To tak jakby sekretarka prezesa była biczem bo przypominała o spotkaniach prezesowi i robiła notatki ze spotkań.
Żeby obalić ten mit, wystarczy spojrzeć na zarobki w ogłoszeniach o pracę. Jak osoba która niby ma być biczem, może zarabiać mniej od osoby która rzekomo
  • Odpowiedz
@marcaj no i ilu z tych olimpijczyków uczestniczy dzisiaj w całkowicie Polskich projektach IT na skalę światową? Ci bystrzejsi jadą za granicę. W Polsce siedzi cała masa zwykłych klepaczy kodu, wirtuozów cruda, mistrzów klejenia bibliotek - za to ego mają w kosmos wystrzelone. Sam kiedyś taki byłem.
  • Odpowiedz
ilu z tych olimpijczyków uczestniczy dzisiaj w całkowicie Polskich projektach IT

@Pit1337: nie o tym jest post. Pytałem o ten mit polskiej doliny krzemowej ale jednak nie ma takiego mitu.

Co do pracy programistów w polskich projektach, to nie do końca rozumiem dlaczego muszą być koniecznie polskie? Mało jest wielkich firm, które są polskie ale przyczyna tego jest zupełnie od programistów
  • Odpowiedz