Aktywne Wpisy

Pamiętam jak w podstawówce omawialiśmy książkę "Chłopcy z Placu Broni" i nauczycielka chwaliła postawę Erno Nemeczeka.
Stawiała nam go jako wzór do naśladowania, no tylko ja na to inaczej patrzyłem.
Zadawałem sobie pytanie "Gdzie byli dorośli?", moim zdaniem to że Erno zmarł nie było czymś godnym pochwały.
Według mnie dzieci nie powinny ginąć za jakieś swoje ideały, w tym wypadku jakiś głupi plac którego traktowali jak małą ojczyznę, cała książka gloryfikowała w
Stawiała nam go jako wzór do naśladowania, no tylko ja na to inaczej patrzyłem.
Zadawałem sobie pytanie "Gdzie byli dorośli?", moim zdaniem to że Erno zmarł nie było czymś godnym pochwały.
Według mnie dzieci nie powinny ginąć za jakieś swoje ideały, w tym wypadku jakiś głupi plac którego traktowali jak małą ojczyznę, cała książka gloryfikowała w

Graner +9

Złożyło się, że udało mi się spotkać ze znajomym ze studiów, który po zakończeniu edukacji wrócił w swoje strony. Średnia wieś gdzieś w południowej Polsce. Od początku roku do dzisiaj odbyły się 4 chrzty, a pogrzebów było 59. Domy stoją puste i się sypią (brak chętnych z rodziny, żeby wrócić, a kupić nikt nie chce).
Jedyna szkoła w okolicy do 2025 roku ma zostać zlikwidowana ze względu na brak dzieci.
Prowincja się wyludnia w rekordowym czasie…
Co o tym myślicie?
Myślicie, że jest jakaś szansa, że trend się odwróci? Co musieli by zrobić rządzący? Moim zdaniem sytuacja nie do odratowania…
#polska #demografia #pieniadze #polityka
@MagicznyKarolek: a ile narodzin, bo to jest bardziej interesująca statystyka?
@MagicznyKarolek: A co ma robić? W jakimś wysokorozwiniętym kraju pojawił się boom demograficzny, czy jednak we wszystkich, wraz ze wzrostem bogactwa, spada dzietność?
@MagicznyKarolek: @SoplicaTadeusz:
Można i to w dość prostu sposób. Po prostu posiadanie dzieci musi zacząć być opłacalne. Ilość urlopu wypoczynkowego, wysokość emerytury, wysokość podatków i multum innych benefitów powinna być zależna od ilości dzieci. Kiedy posiadanie dzieci stanie się opłacalne to ludzie będą je mieć.
@Klimbert: To jak ludzie je bedą mieć, to kto za te benefity zapłaci? Ci sami ludzie. I jak zwykle, skoro tyle dały, to czego mam jeszcze mniej?
@theOstry: Jakikolwiek efekt byłby i tak widoczny najszybciej za trzydzieści, trzydzieści parę lat. Patrząc jak świat przyspiesza, to za jedną trzecią wieku rzeczywistość może być tak
źródło: 1000014608
Pobierz@bigos555: bezdzietni oraz ci mający jedno dziecko.
@Klimbert: Młody chłop będzie zył w nędzy, po to żeby załozyć rodzinę,.żyć w nędzy, po to żeby urodziło mu się dziecko i żyli sobie w nędzy, bo przy drugim dostanie ochłap benefitów. Oczywiście to żart, bo podatki są przerzucane i zapłaciliby dokładnie wszyscy, bo nie da się jechać na plecach wąskiej uciskanej grupy. Poza tym, to nie ma znaczenia, bo i tak efekty działań będą za trzydzieści parę lat.
No i nawet Korwin kiedyś zarzucił ciekawostką, że jak kobieta ma świadomość, że w razie czego może dokonać aborcji to mniej boi się dziecka, a jak już zajdzie w ciąże i hormony buzują, to może zmienić decyzję i chcieć zostać matką - źródło kiepskie, ale kupy się to trzyma jak dla mnie.
@MagicznyKarolek: Niech dadza odpowiadnia cene to chetni sie znajda.
Ojciec pracujący „w Januszexie” to pewnie prostak i alkuz, a sam januszeks to złodziej.
Nie wszyscy muszą być pięknymi chłopcami i dziewczętami w marynarce
To samo można by było zapytać o energetykę, nieruchomości i tak dalej. Nasza biurokracja jest po prostu bardzo mierna.
@MagicznyKarolek: nie, musimy przywyknac do nowego swiata