Wpis z mikrobloga

Gothic II to jest nadgra xD
Pierwsze 5 minut gry Xardas tłumaczy Ci sytuacje i daje zadanie którego wykonanie jest odległe ale ciekawi gracza. Gada o oku inossa, smokach i paladynach. Gracz wychodzi z wieży i musi zbierać rzepę na farmie xD
To jest właśnie geniusz tej gry.
Jaka nowoczesna gra ma coś takiego?
Nowoczesne gry rozwijają się fabularnie stopniowo co jest moim zdaniem bardzo słabe i zabija ciekawość.
#gothic #gry
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KonserwatywnyMocny to jest właśnie przewaga Gothica nad innymi Rpgami, w takim Skyrimie czy Dragon Age od razu jesteś przedstawiony jak wybraniec i szybko levelujesz czy możesz pokonywać silniejszych wrogów, w Gothicu ufa Ci praktycznie mało kto, w dwójce na początku tylko Xardas daje główny quest i mimo to i tak żeby co kolwiek osiągnąć musisz zacząć robotę jako Chłop pańszczyźniany, dosłownie i w przenośni ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
@Mocarnyknurek: Próbowałem grać w te nowoczesne gry i tam nie ma poczucie takiej przygody. Czuć że gra się w segmenty gry które ktoś rozpisał że musisz robić tak i tak xD
Do teraz pamiętam jak jako pierwszy w klasie odkryłem że do Khorinis można wejść od strony portu i Lares daje expa xD
Albo że topór orka dla Harada można zdobyć na kilka sposobów.
  • Odpowiedz
@Mocarnyknurek właśnie w takie gry chce się grać, mała mapa świata, dużo zawartości, do tego odpowiedni system nagród i satysfakcja z pokonania trudnych przeciwników, obecne gry też są fajne, ale brakuje im uroku takich gier.
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: To akurat internet zepsuł strasznie. Artykuły o sekretnym zakończeniu cyberbąka 2077 wyskakiwały z lodówki zanim jeszcze ludzie dali radę przejść grę normalnym sposobem xd Twórca Undertale swego czasu powiedział w ukrytym pliku, że współcześnie gra nie może mieć sekretów, bo data minerzy wszystko znajdą - i miał rację. Tylko trzeba do tego dodać youtuberów i dziennikarzy, którzy to wszystko zaspoilują.
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: Prawda, wczoraj skończyłem jedynkę i od razu zabrałem się za drugą część, poszedłem do tego szefa chłopa rolnika co mi kazał zbierać rzepę, w-------m się i ukradłem to chłopskie ubranie, potem wróciłem się do niego i go z-------m w tym stroju, została jeszcze wdowa w tym domku ( ͡° ͜ʖ ͡°) tylko nie wiem jakie to będzie miało konsekwencje, ale lubię grać w taki popieprzony
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: W G2 faktycznie od początku wiesz, co jest Twoim głównym zadaniem, ale w G1 jest inaczej, tam masz tylko na początku zanieść list do magów, a potem wpadasz w całą serię plot twistów, których nie dało się przewidzieć ( ͡° ͜ʖ ͡°) Niemniej jest to tak poprowadzone, że wciąga od początku.
A w G2 zajebiste jest też to, że ta gra dopuszcza rozwiązanie danego questa
  • Odpowiedz
Gothic 2 to jest nadgra bo ma solidne mechaniki rpga, gdzie w dzisiejszych czasach dosłownie mało która gra to robi...
Ma
- Wymagające, skillowe sterowanie walki (nie zesrajcie się - system walki jest naprawdę dobry, taka wersja demo soulsów gdzie możesz napierniczyć każdego od lvla 1) z wisienką na torcie w formie 3 'form/poziomów' opanowania broni, gdzie zmienia ci się animacja ataku
- Rozwój postaci który ODCZUWASZ
- Ciągłą zmianę broni (co daje też dodatkowy
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: Wiele dobrodziejstwa płynie też z samego silnika gry. W Zengine istnieje wewnętrzna hierarchia, w której sklasyfikowana jest postać gracza, a także każdy NPC i każde stworzenie, która określa, jak NPC reagują na siebie nawzajem lub na postać gracza. Silnik nie dba o to, czy jesteś postacią gracza, czy NPC, ponieważ ta sama logika dotyczy każdej postaci. Zatem świat reaguje nie tylko na gracza, ale także na siebie nawzajem. Tworzy
  • Odpowiedz