Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jedna z porad na wykopie była żeby wybrać jęzk obcy (poza #angielski), do którego nas coś ciągnie. Od zawsze ciekawiły mnie nieco niszowe (jak na Polske) języki typu #norweski #szwedzki a przy tym uwielbiam te kraje, stąd moje pytania:

1) Jakie macie doświadczenia/spostrzeżenia jeśli chodzi o szwedzki/norweski? Roboty z tymi językami wydaje się mało w Polsce (ciekawe jak w innych krajach) i nie brak opinii na tagach, że "szwedzki bezużyteczny bo znają angielski" albo "norweski bezużyteczny bo milion dialektów".
2) Jak wygląda życie w #norwegia #szwecja? Byłem tylko turystycznie i bardzo mi się podobało. Na wykopie opinie że te kraje upadają - więc prawda musi być pośrodku. Sprawdziłem nieco jak wygląda rynek pracy (na podstawie linkedin) i w Norwegii wygląda słabo - z takich biurowych prac chcą tylko menedżerów itp. W Szwecji wygląda to o wiele lepiej i jest sporo biur, startupów z różnych branż. Z tego co wiem to rynek w Norwegii jest dosyć mały i raczej dla pracowników fizycznych.
3) Czy w dobie AI nauka języków ma w ogóle sens ;)? Czy lepiej to potraktować jako ćwiczenie dla mózgu lub dodatkowy skill przydatny do small-talku aniżeli inwestycje która się zwróci w postaci np. leszej pensji?

#praca #emigracja #jezykiobce #rozwojosobisty #pracazdalna #homeoffice #rozwojosobisty #nauka #ai #sztucznainteligencja

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
zdecydowany-mistrz-45: ja uczyłem się szwedzkiego jeszcze będąc w Polsce, potem mieszkałem kilka lat w Szwecji i język udoskonalałem. Mam certyfikat. Jedyna perspektywa dla tego języka to jest życie w Szwecji, w kraju gdzie i tak wszyscy mówią perfekcyjnie po angielsku.

Jak w Szwecji mówisz po szwedzku, to jesteś bliżej do sytuacji że będą Cię traktować jak swojego, chociaż do tego długa droga.

To nie tak że żałuję, bo kocham ten język
  • Odpowiedz
@elena-mary: co za p---------e, moja dziewczyne (juz teraz byłą) zatrudnili do biura w norwegii z samym angielskim i z tego co wiem to do dzis tam pracuje, mówiła i pisała na dobrym poziomie to na pewno, a nie miała nawet doświadczenia w tej branzy w ktorej znalazla prace.

Przez takie właśnie gadanie "nikt cie nie zatrudni" ludzie nawet nie probuja
  • Odpowiedz
@elena-mary: Ja znalazlem prace w Holandii w biurze, zmniejszamy do 98%? Jeśli ma się coś do zaoferowania to serio pochodzenie nie ma takiego dużego znaczenia, mam znajomych z Ukrainy, Litwy czy Serbii którzy też pracują na stanowiskach biurowych na zachodzie. W firmie mojej byłej pracowało kilku hiszpanów, gość z RPA (swoja droga narzekali leń). Przykładów jest dużo. Trzeba próbować i się nie poddawać :D
  • Odpowiedz