Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Śmieszy mnie taka gloryfikacja pracy np. stolarza, glazurnika. Duże zarobki są tylko jak masz własną firmę, a to wiąże się nie tylko z samą fizyczną pracą. Rzeczy dodatkowych jest oczywiście mnóstwo, ale chcę poruszyć jedną dość uniwersalną jak masz własną "prawdziwą" firmę- musisz pozyskać klientów. I zdarza się, że np. jedziesz już niby do zdecydowanego klienta, a jak robisz kosztorys to ten z mordą, że praktycznie taka sama szafka w Ikea 3 razy tańsza :P Mam znajomych, którzy np. z małej miejscowości jeżdżą na remonty tylko do Gdańska, bo na lokalnym rynku konkurencja strasznie zaniża stawki. Nie zmuszam Was do zakładania własnej firmy, ale idźcie chociaż programiści jeden z drugim na kilka dni do obsługi klienta to jakiś przedsmak będzie. To tak jakbyście poza pisaniem kodu, musieli mieć pomysł, zainwestować i sami sprzedać. #pracait

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: razzor91

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: A co tu do rzeczy ma to, o jakim zawodzie mowa? Jak sam szukasz i obsługujesz klientów, masz problemy o jakich piszesz, ale zwykle też większe pieniądze, niż na etacie lub udawanym etacie na B2B. Niezależnie czy mowa o IT czy budowlance. Freelancerzy w IT jak robią małe rzeczy bezpośrednio dla kogoś też użerają się z problemami, jakie opisałeś dla meblarza.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak zwykle, to zależy. Jak już trochę robisz i robisz to dobrze, to nieraz zlecenia same wpadają.
Sam ostatnio hydraulika brałem z polecenia. Żeby dostać ode mnie robotę gość nie musiał zrobić niemal nic. Odebrał telefon, umówił się na wizytę, przyszedł obejrzeć o co chodzi, wycenił i przyszedł parę dni później wymienić mi kaloryfery. 1200 zł za 2-3 godziny roboty do podziału z synem. Stawka godzinowa jak dla mnie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie wiem czy pozyskanie klientów dzisiaj w budowlance to taki problem. Każdy znajomy co buduje narzeka że u każdego majstra terminy na miesiące do przodu. I jakby nie musieli czekać aż wykonawca na dany etap się u nich zjawi to wprowadzili by się do domu 4x szybciej.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim chłopie fachowców to się umawia teraz po 3 miesiące przed robotami minimum. Już nie wspomnę o dobrych stolarzach czy dekarzach co przyszły rok już mają zajęty. Na głupiego malarza u staruszków muszę 1.5 miesiąca czekać.
  • Odpowiedz
Nikt z was nie ma pojęcia jak to wygląda od środka a do tego jesteście biedakami i dlatego wam się wydaje że to drogo, gdybyście normalnie zarabiali to nie było tego problemy, ale w polsce jest jak w kraju trzeciego świata.

@mirko_anonim: Tak. Ty najlepiej wiesz, co kto myśli, co w życiu robił itd. Tak wszystko wiesz, że pod swoim nickiem tego nie napiszesz.

Dalej sobie dorabiaj dziwne teorie co
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ej a jak zostać stolarzem, albo glazurnikiem? XD ja serio się pytam. Bo mi się to kojarzą zazwyczaj z rodzinnymi interesami - w sensie ojciec kafelki układał, brał młodego do pomocy, młody się uczył, póżniej układał i poszedł na swoje/robili na spółę.
A tak to jak stać się takim "młodym", bo wiadomo młodym na budowie to łatwo zostać, ale jak zostać takim "do przyuczenia" u stolarzy i innych speców
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie dla każdego jest każdy zawód, a już tym bardziej własną działalność, niektórzy się nie nadają do użerania z klientami i ich męczy organizowanie sobie pracy, czasami lepiej iść na 8h do roboty i mieć wyjeb. Mam kolegę stolarza, robił wykończeniówki, ale rzucił to i poszedł na etat. Za bardzo się męczył chłopina, i fizycznie i psychicznie.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
sprawiedliwy-kreator-40: @maxiek:

Musisz nauczyć się robić tego co masz robić i dopiero wtedy jak zrobisz kilkanaście robót bez błędów to możesz działać z klientami, zraz napiszesz jak można zrobić kilka robót nie znając fachu, właśnie tutaj jest dużo możliwości, szczególnie w obecnych czasach.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
  • Odpowiedz