@Dejdwid96: to trochę jakbyś pytał ' śrubokręt, kochasz czy nienawidzisz?" No to narzędzie które się używa w konkretnym celu. Nie wiem co tu lubić bądź nie lubić
Ja tylko do operacji na tekście regexów używam (np w notepadzie++ sobie z jednej kolumny csv robię SQLa), do jakiś rzeczy typu e-mail to gotowe walidatory
@Dejdwid96: Ostatnio na konfie .net dev days podobało mi się jak któryś prelegent powiedział, że tak naprawdę nikt nie rozumie regexów. Kazdy się tego uczy gdy musi takie stworzyć i testuje na testerach regexów ;)
@Jacek12: Nawet tamten nie jest zgodny w 100% z RFC. Natomiast ja najczęściej używam [^@]@[^@] (aka, email ma przynajmniej 1 małpę, która nie sąsiaduje z inną małpą).
#naukaprogramowania #programowanie #programista15k
Regular Expression
Jakie są wasze ulubione narzędzia, którymi zastepujecie regexy?
No to narzędzie które się używa w konkretnym celu. Nie wiem co tu lubić bądź nie lubić
źródło: j9eyqwsx62c61
Pobierzźródło: regular-expression-regex
Pobierz[^@]@[^@](aka, email ma przynajmniej 1 małpę, która nie sąsiaduje z inną małpą).Komentarz usunięty przez moderatora
@cwlmod: praktycznie nie używam tych stronek. Zazwyczaj piszę kod i go testuję, sam syntax jako tako znam. Jak jest problem to ChatGPT jest pomocny
Co do regexów to największy problem to pierdyliard dialektów, gdzie czasami jakiś ficzer jest a czasami nie ma.