Wpis z mikrobloga

Gdzie lepiej kupić akcje TSLA na XTB czy mbanku? Po wpisach @anonimowy_programista widzę duży potencjał, że pociąg jeszcze nie odjechał.
Mam grosze, ale wiem, żeby nie sprzedawać gdy będzie panika. #gielda #tsla

Gdzie kupić akcje TSLA?

• mbank makler 20.2% (17)
  • xtb 79.8% (67)

Oddanych głosów: 84

• 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mam grosze, ale wiem, żeby nie sprzedawać gdy będzie panika.

@przegro_pisarz: operowanie groszami może być tansze w xtb, sprawdź ile jest minimalnej prowizji w mbanku przy otwieraniu prowizji bo w xtb nie ma do 100k euro/msc
  • Odpowiedz
@Manden: widziałem, ale normalnie całą kupię, Intela trzymam w mbanku na razie, ale już nie opłaca mi się dokupywać na XTB bo pociąg odjechał

@Ghost2 niestety, to, że mam konto na wykopie nie znaczy, że mam wolne kilka milionów dolarów to tylko grosze zostają
  • Odpowiedz
@noisy: przecież emakler wyjdzie taniej przy większych kwotach. Xtb pobiera 0.5 % za przewalutowanie. Na mbanku jest to znacznie mniej. Jak małe kwoty to xtb jak większe to emakler
  • Odpowiedz
@przegro_pisarz:

DISCLAIMER: potencjał jest duży, dlatego, że Tesla i Musk atakują największe jeszcze nie zagospodarowane rynku: autonomie i robotykę konsumencką.

To jednak nie znaczy, że akcje pójdą prosto do góry. Jeżeli nie byłbyś w stanie znieść tego, że Tesla mogła by spaść np. do $50, to odradzam inwestycje. Musk gwarantuje skrajne emocje - to na pewno. Zaangażował się w politykę, więc stanie się celem całej machiny politycznej, więc będą wywlekać na
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: jak spadnie do 50USD to uśrednię. NIe mam żadnych przekonań o słuszności zdaję się na innych.

Czerp wiedzę o firmie ze źródła. Od klientów, pracowników firmy

@anonimowy_programista: niestety nie znam nikogo kto korzysta z robo taxi czy optimusów, zresztą co taka opinia może zmienić? W "pułpakach myślenia" było o tym, że typ kupił akcje bo spodobał mu się Ford na targach, i że nie powinno
  • Odpowiedz
@przegro_pisarz: przykładowo, w necie znajdziesz pełno wpisów randomowych osób, które za wszelką cenę rozpowszechniają informacje jakiej to rzekomo złej jakości są auta Tesli.

Zamiast słuchać tylko takich osób, dużo bardziej radziłbym znaleźć takie osoby jak Sandy Munro: https://www.youtube.com/@MunroLive/videos

który nie wypisuje w internecie komentarzy bazując na zasłyszanej opini i jednego zdjęcia jednego z setek tysięcy aut, tylko.... buduje swoją opinię na podstawie setek godzin spędzonych nad analizą konstrukcji i technik produkcji wszystkich
  • Odpowiedz
niestety nie znam nikogo kto korzysta z robo taxi czy optimusów, zresztą co taka opinia może zmienić?

@przegro_pisarz: z optymisów korzysta tylko Tesla wewnątrz firmy. Natomiast świetnie całą branże analizuje ów Scott Walter: https://x.com/goingballistic5 - często jest gościem u https://www.youtube.com/@BrighterwithHerbert

Jeżeli chodzi o robotaxi i FSD to jest masę osób, które publikują swoje nagrania z jazd. Najbardziej
  • Odpowiedz
@przegro_pisarz: ale o czym mówisz? straty są pokazywane na CFD, jeśli mówisz o XTB.
w mBanku też masz towar wysokiego ryzyka.

Wszyscy kojarzą straty na CFD, a czy ktoś kiedyś podał dane ile osób traci na akcjach ? ;)
Ludzie muszą zrozumieć, że CFD to jest towar wysokiego ryzyka bo jest lewarowany, tak jak kontrakty terminowe (klasyczne)
  • Odpowiedz