Wpis z mikrobloga

@Pepu323: bo jest zimno na dworze? Powietrze dotyka do zimnej szyby spada jego objętość i nie jest w stanie trzymać tyle wody, która się wytraca.
60% to całkiem sporo. U mnie jest 34% w tej chwili.

Poza tym padło Ci ogrzewanie że masz tylko 19 stopni?
  • Odpowiedz
@Pepu323 miałam ten sam problem, okna były nieszczelne, krzywe i dwuszybowe. Wymieniłam na 3 szyby i o dziwno problem się skończył.
Ale jak było to i tak jest problem z zastanym powietrzem. Jedyna różnica to doszedł wentylator w łazience i może poprawiło to też coś. Więc tak realnie to tylko poprawiło\uszczelniło okna.
  • Odpowiedz
@Pocholere okna nigdy nie są zbyt szczelne;) Skoro są szczelne to grawitacyjna nie nawieje;) Muszą być 2 kominy wentylacyjne przynajmniej i losowy jeden wywiewa a drugi nawiewa. Zazwyczaj jedne mają tendencję żeby nawiewac a drugie wywiewać. Użytkownicy wtedy zakrywają te które dmuchają zimnym.
  • Odpowiedz
@josan nie braliśmy okien z nawiewnikami.
Po prostu uszczelniliśmy okna i zrobiliśmy prawidłowy montaż bo deweloper miejscami robił szpary na 3 palce.
A stare okna po wymianie uszczelek i tak miały szpary i wiatr szalał.
  • Odpowiedz
@KollA: pierdzielisz głupoty kolego. Oczywiście, że między szybami nie może pojawić się woda. Tu wodę masz od wewnętrznej - cieplejszej strony - punkt rosy. Gazy szlachetne nie muszą być koniecznie między szybami, ani koniecznie trzy szyby. Wszystko zależy od wymaganego współczynnika przenikania ciepła. Tu problem jest z wentylacją. Op pewnie wymienił okna drewniane na plastikowe i nie pomyślał o zapewnieniu dodatkowej wentylacji bo okna plastikowe są „za szczelne”. Trzeba pomyśleć
  • Odpowiedz
@general_row_grotecki: Okna są słabe, wymuszanie na obywatelach przesadnej wentylacji to złodziejstwo.
Ja mam całkowicie szczelne, bo wtedy mi syf nie wlatuje jak ktoś pali plastikiem, a wietrzę jak mam czyste powietrze za oknem.
  • Odpowiedz
@Pepu323 to ja tez się podepnę do tematu. Dom ocieplony 20cm, ogrzewanie gazowe i podłogówka, w łazience po każdej nocy pojawia się skroplenie jak ja zdjęciu. W domu rekuperacja, sprawdzana wentylacja w łazience, samo okno już nawet było wymienione, sprawdzona izolacja po obwodzie okna, łazienka nawet otwierana na noc. Temp 22 stopnie, wilgotność 55%
Już mi ręce opadają, nikt nie ma na to pomysłu.
driller - @Pepu323 to ja tez się podepnę do tematu. Dom ocieplony 20cm, ogrzewanie ga...

źródło: temp_file8813041503088572385

Pobierz
  • Odpowiedz