Wpis z mikrobloga

@Pepu323: Tam jest ramka na krawędzi szyb, łącząca szybę zewnętrzną i wewnętrzną, są lepsze (o większej izolacyjności termicznej) i gorsze te ramki. Inna sprawa, że nominalnie szyby zespolone powinny być szczelne przez wiele lat bo mają w środku dla izolacyjności argon, ale w zależności kto to produkuje to różnie z tym bywa. Też jednak idzie się w szyby zespolone z 3 tafli, tu może są dwie?.
  • Odpowiedz
@Pepu323: Ja wszystkie mam w kamienicy trójszybowe, ale też duże pomieszczenia więc wilgotność tak mocno się nie podnosi, przy czym jak jest bardzo na minusie to też woda się osadza, czy nawet zamarza, pewne okresy trza przeczekać.
  • Odpowiedz
@Pepu323 Tak jak koledzy wcześniej pisali, 80% przypadków jak skrapla się od wewnątrz to wina wentylacji. Doraźnie możesz próbować po prostu więcej wietrzyć pomieszczenie, albo ustawiaj okna na mikrowentylację (Klamka przekręcona 45stopni do góry, pomiędzy pozycją otwartą a uchyloną)
  • Odpowiedz
@Pepu323: punkt rosy powoduje wytracanie się wody z powietrza na szybie. Okna słabo izoluja chyba, co? Podnieś temperaturę powietrza w pomieszczeniu, lub rozszczelnij i wietrz, kiedy jesy SUCHE powietrze na dworze. Ewentualnie korzystaj z pochłaniaczy wilgoci. Masz za dużo wilgoci w powietrzu w stosunku do temperatury.
  • Odpowiedz
Dawno temu miałem taki przypadek po wymianie szyb w oknach. Nic poza tym nie było wymieniane. Profil ten sam, wentylacja grawitacyjna też bez zmian. Nie pamiętam czy były 3 czy 2 szyby, ale wydaje mi się, jak wymiana to na tyle samo albo więcej
  • Odpowiedz
@Pepu323 taka wilgotność to może w łazience, albo w kuchni, przy gotowaniu na gazie ale w pokoju to dziwnie dużo

Mam ususzacz powietrza Warmtec, w pomieszczeniu 80m gdzie miałem pod 60% włączyłem żeby zszedł do 40% to mi zabrał 4 l wody z powietrza w 6-7 godzin, to możesz tylko sobie pomyśleć ile masz w pokoju wody w powietrzu
  • Odpowiedz
@Pepu323: Rozszczelniaj okna (klamka w pozycji na ukos), jak tego nie będziesz robił to obserwuj ścianę bo grzyb prędzej czy później się pokaże..
  • Odpowiedz
@Pepu323 jak zamontujesz piec np na pellet z podajnikiem który będzie utrzymywał cały czas podobnoa temperaturę 21-22 to powinien usunąć problem, ty paląc węglem drzewem nagrzewasz w dzień do wysokiej temperatury a potem przez noc pewnie ci sporo spada, aż dziwne że przy takiej wilgotności nie ma się jeszcze po rogach ścian wilgoci
  • Odpowiedz
@Pepu323 serio najpierw sprawdziłbym wentylację, nawet normalnie ręką czy „ciągnie”. Sam to przerabiałem w jednym pomieszczeniu które było najdalej od głównego komina i wentylacja była sztukowana w strychu i tylko tam się tak działo.
Przy domu nieocieplonym wymiana na 3 szybowe okna imo to niepotrzebny wydatek bo żeby zobaczyć różnicę trzeba by było też dom ocieplać.
Ogólnie woda pojawia się tam gdzie jest mostek termiczny, więc jest też możliwość że po
  • Odpowiedz
@Pepu323 niektórzy zakładają też na okna nawiewniki, one zapewniają stały dopływ świeżego powietrza (np w mieszkaniach często spółdzielnie tego wymagają)
Ogólnie jak zrobisz sobie szczelny termos z pomieszczenia, to nawet jak byś miał 4 szyby w oknach i 20cm styropianu to prędzej czy później się wilgoć pojawi ;)
  • Odpowiedz
@prawdziwabrzoza No dobrze czyli jak będzie zima i przyjdą mrozy to mam jednocześnie grzać w mieszkaniu i uchylać okna aby wentylować i jednocześnie je wygładzać co doprowadzi do wysokich rachunków za ogrzewanie?
  • Odpowiedz