Wpis z mikrobloga

@Pepu323 nie koniecznie, nie musisz cały dzień wietrzyć pomieszczenia. Jeśli chodzie o wietrzenie/uchylanie okien najlepiej robić to kiedy nie grzejesz lub zakręcać na ten czas grzejniki. Nie musisz też robić przeciągu, czy wychładzać całego domu, chodzi o regularną wymianę powietrza w pomieszczeniu. Miktrowentylacja i nawiewniki mają ten plus że wpuszczają niewielką ilość powietrza, więc można ich używać przez dłuższy okres czasu. (Nawiewników nawet nie da się do końca zamknąć więc zawsze
  • Odpowiedz
@TheSznikers czasem warto przewietrzyć jak jest sucho na dworze. Niby optymalnie to 45-65% wilgotnosci, ja mam nowy dom tzw zero energetyczny z wentylacja mechaniczna odzyskiem wilgoci i w taką pogodę też mam dużo wilgoci (65-73%) w domu i skropliny na oknach ;) po prostu ścieram rano z niektórych okien. Jak będzie mróz to nie mam już tego problemu.
  • Odpowiedz
@Pepu323: w każdym domu w UK ;d

Prysznic/kąpiel, gotowanie uwalnia dużo pary do powietrza. Także jak wyzej, wentyluj. Jak masz możliwość, włączaj okap/wywietrznik w łazience. Postaw jakiegoś kwiata, niech pomoże. Wytrzyj jak zauważysz.

No i obserwuj, szczególnie w rogach, czy grzyb nie zaczyna się pojawiać. Trzymam kciuki.
  • Odpowiedz
@Pepu323 do takich rzeczy jest rekuperacja. Zwykłe wietrzenie celem wymiany powietrza wilgotnego powoduje spore straty ciepła a więc koszta. Stąd rekuperacja zapewnia wymianę powietrza przy jak najmniejszym zużyciu ciepła. Jeśli nie instalowałes jej pierwotnie to istnieje opcja wywiercenia otworów w ścianie i użycie specjalnych rekuperatorów które łączą się przez wifi i są w stanie określić który ma wymieniać w danej chwili powietrze. Inna sprawa że istnieją przecież osuszacze powietrza i też
  • Odpowiedz
@TheSznikers 81% to troszkę dużo, jak przez dłuższy czas tak będziesz miał to zrobi się grzyb i pleśń w miejscach nie przewiewnych.
No np wczoraj u mnie było słoneczko i na dworze 42% więc trochę przewiałem.

A ile masz stopni w domu?
  • Odpowiedz
@TheSznikers no to dobry zakup, bo jak na te temp to bardzo wilgotno. W dzień przewiewać jak sucho a jak nadal za wilgotno to warto używać w pozostała część dnia osuszacz, a może coś nie tak z wentylacja masz? Sprawdź kominy wentylacyjne, może zatkane.
  • Odpowiedz
@Piotropatra Wentylacja może być faktycznie z-----a, co nie zmienia faktu, że na zewnątrz mam podobną wilgotność. Przez co mam wrażenie, że wentylacja mieszkania nic nie daje bo wymieniam powietrze z wilgotnego na wilgotne.
  • Odpowiedz
@Pepu323 Słabe okno do warunków. Spora wilgotność w środku(W zimę schodzi do 40%), już zimno na zewnątrz. Najważniejsze to tańca która lepiej obejmuje pakiet szyb. Przydałoby się 3 ale na 2 byłoby lepiej gdyby pakiet siedział głębiej w ramie. Ten ćwiercwałek który u Ciebie trzyma szybę ma pewnie z 15mm, za uszczelka widać odrazu dystans oddzielający szyby. U mnie element który trzyma pakiet szyb ma 27mm i widać jak głęboko jest
zibizz1 - @Pepu323 Słabe okno do warunków. Spora wilgotność w środku(W zimę schodzi d...

źródło: temp_file1801600247613996718

Pobierz
  • Odpowiedz
Te okna są zbyt szczelne i nawet najlepsza wentylacja sobie nie poradzi z tym, że od strony okien powietrze nie płynie do komina. Po to w sklepach można kupić nawiewniki czy jak to się nazywa, żeby zwiększyć (albo w ogóle stworzyć) strumień płynącego powietrza. W przeciwnym wypadku grawitacja będzie nawiewała z komina do wewnątrz, a nie od okien przez komin na zewnątrz.

@Pepu323 @Hellicon @josan
  • Odpowiedz