Wpis z mikrobloga

@Pepu323: trzeba grzać i wietrzyć a dokladniej musi byc odpowiednia podaz swiezego powietrza do budynku by wentylacja grawitacyjna dzialala dobrze. Inaczej nigdy nie będzie dobrze.
  • Odpowiedz
od wewnątrz, czyli od strony pomieszczenia

@Pepu323: no to masz kumulację kilku czynników:
- różnica temperatur wnętrze-zewnęrze (zrobiła się wystarczająco duża)
- izolacja termiczna szyb/ram twojego okna jest wystarczająco kiepska, by wychładzać się po stronie wewnęrznej
- w pomieszczeniu masz wystarczająco wilgotne powietrze, żeby po ochłodzeniu się w okolicy zimnej ramy/szyby - wykropliła się z niego wilgotność w sporej ilości, bo przekroczony został "punkt rosy" (złożenie temperatury, wilgotnosci
  • Odpowiedz
@Pepu323: odkręć lekko klamkę. (Możesz też okno sobie wyregulować, aby nie dociskało się tak mocno).

Ale możesz po prostu lekko klamkę odkręcic tak jakbyś chciał okno otworzyć, lekko się otworzy i będziesz miał wentylację.
Jak tego nie zrobisz to skończysz z grzybem w mieszkaniu.
  • Odpowiedz
@Pepu323: żadna wentylacja. To wina okna, po pierwsze tylko 2 szyby, w standardzie od dawna są 3, po drugie ramka przyszybowa która jest stalowa i najbardziej przewodzi ciepło więc nawet przy niskiej wilgotności w domu, i tak będzie się tam skraplać woda.
Dyziozfartem - @Pepu323: żadna wentylacja. To wina okna, po pierwsze tylko 2 szyby, w...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@Pepu323: zasłaniasz okno roletą? Nie spuszczaj do końca albo podciągaj ją jak już nie potrzebujesz opuszczonej bo inaczej tak ci się będzie robiło. Ew zamontuj nawiewniki to nie będziesz musiał nawet otwierać okien
  • Odpowiedz
@driller mam takie same okna w łazience na poddaszu i też mam wodę w narożnikach. U mnie dochodzi jeszcze to że jak otworze okno to tu w dolnej części pod uszczelka jest woda. Też tak masz? Będę na górze to zrobię zdjęcie o co mi chodzi
  • Odpowiedz
@Karol4722 tak, to samo. Dodatkowo przez tą wodę robi się tam pleśń pod uszczelką. Byli goście z Fakro i nawet to okno wymienili, mówili że nie wiedzą o co chodzi.
  • Odpowiedz
@driller okno fakro, jeżeli dobrze widzę - mam takie samo.
Mam to samo tylko wilgotnej. Nic nie zrobisz. Punkt rosy, wilgotność od prysznica itp. Ja ścieram co rano a dni kiedy jest tego więcej i tyle ;)
  • Odpowiedz