Wpis z mikrobloga

Mamy najfajniejsze #wszystkichswietych #1listopada w Europie jeśli nie na świecie, i nawet z tym nie dilujcie. Mimo że od lat nam wmawiano że powinniśmy się wstydzić "smutnego" święta, bo przecież gdzie indziej się tak świetnie bawią na #halloween...

Pod koniec tygodnia miałem kilka okazji rozmawiać o nadchodzącym weekendzie z ludźmi z całej Europy i nikt nie mógł uwierzyć, że zdjęcie grobów które pokazywałem, to prawdziwy obrazek i że to nie jest jakiś jeden specjalny cmentarz tylko powszechny widok jak kraj długi i szeroki.

Przebieranki i wszechobecne "dekoracje" - pająki z kosciotrupami, tak powszechne nie tylko w krajach anglosaskich ale i np we Francji, to w najlepszym wypadku straszliwa tandeta przykrywająca pustkę duchową i brak żywych tradycji.

Wczoraj rano byłem na mszy, wieczorem z dzieciakami na cmentarzu i to jest naprawdę piękne.
Bądźmy dumni z naszego dziedzictwa, jesteśmy naprawdę jednymi z niewielu którym udało się je jeszcze zachować.

#zaduszki
reventon - Mamy najfajniejsze #wszystkichswietych #1listopada w Europie jeśli nie na ...

źródło: droppedImage

Pobierz
  • 183
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1958
@reventon: halloween jest 31 a wszystkich świętych 1 listopada, nigdy nie chodziło o to żeby obchodzić jedno zamiast drugiego tylko żeby ponarzekać na niekatolickopolski obyczaj
  • Odpowiedz
nigdy nie chodziło o to żeby obchodzić jedno zamiast drugiego tylko żeby ponarzekać na niekatolickopolski obyczaj

@xiv7: Ponieważ w krajach anglosaskich były oba, ale Wszystkich Świętych pominięto od początku w USA i to się rozlało na inne kraje i to normalne, że bali się takiej opcji. Tylko nie przeszła, bo Wszystkich Świętych jest tak jak Dziady mocno zakorzenione.
  • Odpowiedz
screen z r/Australia tak a propos określenia "anglosaskich"

@Sl_w_k_1: Tak, bo Australia kulturowo miała swoje obrzędy, które zapomniała (też "swoje" Haloween, a nie to komercyjne"). Dlaczego? Ponieważ wiadomo,że Brytyjczycy zzsyłali tam głównie więźniów, ale już mało kto pamięta, że to byli głównie Irlandczycy, w tym więżniowie polityczni, a tam tego typu obrzędy były bardzo stare. Tylko łatwiej się wykorzenia będąc tysiące mil od domu.
  • Odpowiedz
  • 236
@reventon po prostu cmentarz rozświetlony zniczami wygląda ładnie ale nic w tym święcie nie ma fajnego. Stragany przed cmentarzem, auta poparkowane na dziko na trawie i środku ulicy, całe rodziny stojącego 5h nad grobem w deszczu lub mrozie i obgadujace inna część rodzina, ludzie poubierani jak na wybieg mody oraz przesadne dekorowanie kawałka granitu raz w roku żeby później przez 364 dni nie odwiedzić zmarłego. Święto tragiczne i kiczowate. No i
  • Odpowiedz
@reventon jak ja gadałem z obcokrajowcami to nie mogli się nigdy nadziwić naszych cmentarzy. W bogatej Ameryce czy Norwegii nagrobki są dużo bardziej skromne a wczoraj przechodziłem obok zakładu pogrzebowego na cmentarzu to najtańszy pomnik chyba 7k zł kosztował a najdroższy 12k.

U ludzi w domach stare meble a na cmentarzach gigantyczne pomniki, jakby je wszystkie podsumować to wychodzą miliony złotych xD
  • Odpowiedz
auta poparkowane na dziko na trawie i środku ulicy, całe rodziny stojącego 5h nad grobem w deszczu lub mrozie i obgadujace inna część rodzina, ludzie poubierani jak na wybieg mody oraz przesadne dekorowanie kawałka granitu raz w roku żeby później przez 364 dni nie odwiedzić zmarłego. Święto tragiczne i kiczowate. No i co to ma wspólnego z zabawa w inny dzień?

@swinkapl: musisz po prostu ogarnąć swoją rodzinę żeby zachowywała
  • Odpowiedz
Typowy wykopek:
Rozmawia z ludźmi z całej Europy i prezentuje im przy tych rozmowach zdjęcia Polskich cmentarzy XDD

Cała Europa : (tu by przydał się ten mem „Japan 😮”)
  • Odpowiedz
@reventon

Pod koniec tygodnia miałem kilka okazji rozmawiać o nadchodzącym weekendzie z ludźmi z całej Europy i nikt nie mógł uwierzyć, że zdjęcie grobów które pokazywałem, to prawdziwy obrazek i że to nie jest jakiś jeden specjalny cmentarz tylko powszechny widok jak kraj długi i szeroki.

Aha czyli fajne święto bo fajnie wyglądają zdjęcia cmentarzy z świecącymi się zniczami?
  • Odpowiedz