Aktywne Wpisy
Kordem +842
Mama przepisała dom na siostrę ale w nim mieszka i chce zostać na emeryturę, a ja dostałem mieszkanie i sobie tu żyję.
Siostra właśnie wpadła na pomysł że ona chce moje mieszkanie sprzedać i podzielić na pół ze sprzedaży, a przy tym zawyża jego wartość 2-3 krotnie, bo "jej sie nie chce czekać aż mama umrze żeby dom sprzedać".
Fajnie się zapowiada wigilijne spotkanie xD
#rodzina #finanse
Siostra właśnie wpadła na pomysł że ona chce moje mieszkanie sprzedać i podzielić na pół ze sprzedaży, a przy tym zawyża jego wartość 2-3 krotnie, bo "jej sie nie chce czekać aż mama umrze żeby dom sprzedać".
Fajnie się zapowiada wigilijne spotkanie xD
#rodzina #finanse
CalibraTeam +340
Z ogromną przykrością patrzy się na te wypłaty po przekroczeniu 2 progu podatkowego. Człowiek zadaje sobie pytanie: ale dlaczego? Te 8-10k netto miesięcznie robi ze mnie jakiegoś bogola? Nawet mnie nie stać na nowy samochód, towary w markietach przeglądam 10 razy czy na pewno promocja jest... i co i teraz nagle pod koniec roku stałem się jakimś rokefelerem żeby takie podatki płacić (*a przepraszam rokefeler takich wysokich nie płaci, tylko robak płaci)
Pod koniec tygodnia miałem kilka okazji rozmawiać o nadchodzącym weekendzie z ludźmi z całej Europy i nikt nie mógł uwierzyć, że zdjęcie grobów które pokazywałem, to prawdziwy obrazek i że to nie jest jakiś jeden specjalny cmentarz tylko powszechny widok jak kraj długi i szeroki.
Przebieranki i wszechobecne "dekoracje" - pająki z kosciotrupami, tak powszechne nie tylko w krajach anglosaskich ale i np we Francji, to w najlepszym wypadku straszliwa tandeta przykrywająca pustkę duchową i brak żywych tradycji.
Wczoraj rano byłem na mszy, wieczorem z dzieciakami na cmentarzu i to jest naprawdę piękne.
Bądźmy dumni z naszego dziedzictwa, jesteśmy naprawdę jednymi z niewielu którym udało się je jeszcze zachować.
#zaduszki
@xiv7: Ponieważ w krajach anglosaskich były oba, ale Wszystkich Świętych pominięto od początku w USA i to się rozlało na inne kraje i to normalne, że bali się takiej opcji. Tylko nie przeszła, bo Wszystkich Świętych jest tak jak Dziady mocno zakorzenione.
@Sl_w_k_1: Tak, bo Australia kulturowo miała swoje obrzędy, które zapomniała (też "swoje" Haloween, a nie to komercyjne"). Dlaczego? Ponieważ wiadomo,że Brytyjczycy zzsyłali tam głównie więźniów, ale już mało kto pamięta, że to byli głównie Irlandczycy, w tym więżniowie polityczni, a tam tego typu obrzędy były bardzo stare. Tylko łatwiej się wykorzenia będąc tysiące mil od domu.
@reventon xD a polki są najpiękniejsze na świecie
Kto tak mówił?
@Rozowycukiereczek: tak właśnie napisałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
U ludzi w domach stare meble a na cmentarzach gigantyczne pomniki, jakby je wszystkie podsumować to wychodzą miliony złotych xD
@swinkapl: musisz po prostu ogarnąć swoją rodzinę żeby zachowywała
Rozmawia z ludźmi z całej Europy i prezentuje im przy tych rozmowach zdjęcia Polskich cmentarzy XDD
Cała Europa : (tu by przydał się ten mem „Japan 😮”)
Aha czyli fajne święto bo fajnie wyglądają zdjęcia cmentarzy z świecącymi się zniczami?