✨️ Obserwuj #mirkoanonim Cześć :) Długo już myślę o swoich finansach i ciężko finalnie się na coś zdecydować. Mam prośbę o pomoc ( ͡°͜ʖ͡°) Zarobki jdg: ~15k/mc na rękę. Jest szansa na 20 w przyszłym roku, ale to nic pewnego.
Zobowiązania finansowe: Kredyt na mieszkanie 2000 zł Opłaty za mieszkanie 1000 zł Leasing na samochód 2000 zł Księgowa, prąd, internet 500 zł Jedzenie pewnie około 1500-2000 zł
Czyli całość kosztów, stałych kosztów miesięcznych to około 7000 zł.
Oszczędności: 150 000 zł.
No i teraz kwestia co najlepiej z tym zrobić ( ͡°͜ʖ͡°)
Chciałbym zostawić sobie 100k poduszki finansowej na czarna godzinę. Nadpłata kredytu w wysokości 50k obniży moją ratę o 400zł, czyli bardzo niezauważalnie. Konto oszczędnościowe da mi z 50k około 250zł miesięcznie, ale nadal będę posiadał ten kapitał. No i tu wchodzą kwestie jakichś etf… sp500 czy coś w tym stylu. Do tej pory ZAZWYCZAJ dawał większą stopę zwrotu niż 8% w skali roku.
Co byście zrobili na moim miejscu? Jak ułożylibyście portfel inwestycyjny z takimi założeniami?
@mirko_anonim: kup, przeczytaj, podejmij decyzję, do tego czasu kasa może leżeć gdzieś, gdzie coś tam odrobi. Chyba najlepiej, żebyś się wyposażył w narzędzia do podejmowania decyzji, bo każdy ma swoje preferencje i charakter. A głupio, żebyś miał poczucie źle wydanych 150k, bo ktoś na Wykopie myślał inaczej niż Ty. https://inwestomat.eu/ksiazka/
@mirko_anonim: A kiedy się kończy leasing? To już końcówka czy dopiero początek? Ale ogólnie miałbym standardowo poduszkę bezpieczeństwa (na kontach oszczędnościowych) oraz jakieś SP500 czy bitcoina.
@mirko_anonim: sp daje wiecej niz 8* zaleznie jaki wykres wezmiesz. 8-11, zaleznie od horyzontu i jak wstrzelisz sie ale... Pamietasz o podatku belki, ktory skutecznie zmniejsza zysk.
Zatem wpierw poczytaj ksiazke Mateusza samoluka albo Marcina iwuca
Spłacić najdroższy w obsłudze dług jeśli możesz (zakładam że to leasing) i później nadplacaj hipoteczny. Poduszka na pół roku kosztów wystarczy a i tak będziesz w lepszej sytuacji niż 95% rodaków.
Powiedzmy hipotetycznie, jaka byłaby strata dla świata gdyby Iran jednak miał b--ń atomową i zrzucił ją na Izrael? Izrael coś produkuje? Nie ma tam surowców, technologii, co najwyżej kilka zabytków w Jerozolimie. Jest dużo piasku i oliwek
Cześć :) Długo już myślę o swoich finansach i ciężko finalnie się na coś zdecydować. Mam prośbę o pomoc ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zarobki jdg: ~15k/mc na rękę. Jest szansa na 20 w przyszłym roku, ale to nic pewnego.
Zobowiązania finansowe:
Kredyt na mieszkanie 2000 zł
Opłaty za mieszkanie 1000 zł
Leasing na samochód 2000 zł
Księgowa, prąd, internet 500 zł
Jedzenie pewnie około 1500-2000 zł
Czyli całość kosztów, stałych kosztów miesięcznych to około 7000 zł.
Oszczędności: 150 000 zł.
No i teraz kwestia co najlepiej z tym zrobić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Chciałbym zostawić sobie 100k poduszki finansowej na czarna godzinę. Nadpłata kredytu w wysokości 50k obniży moją ratę o 400zł, czyli bardzo niezauważalnie. Konto oszczędnościowe da mi z 50k około 250zł miesięcznie, ale nadal będę posiadał ten kapitał.
No i tu wchodzą kwestie jakichś etf… sp500 czy coś w tym stylu. Do tej pory ZAZWYCZAJ dawał większą stopę zwrotu niż 8% w skali roku.
Co byście zrobili na moim miejscu? Jak ułożylibyście portfel inwestycyjny z takimi założeniami?
Z góry dzięki za pomoc ;)
#gielda #finanse #pieniadze #oszczedzanie #kredythipoteczny
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
https://inwestomat.eu/ksiazka/
Pamietasz o podatku belki, ktory skutecznie zmniejsza zysk.
Zatem wpierw poczytaj ksiazke Mateusza samoluka albo Marcina iwuca
spłać zobowiązania -> potem poduszka -> potem inwestycje w spokojne obligacje / etf
to jest najlepsza i jedyna ścieżka dla ludzi których pasją nie są finanse i nie chcą kupować kawalerki na wynajem :P