Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirasy nie wiem czy muszę się martwić? #ubezpieczenia #polisaoc #motoryzacja #samochody #ubezpieczenie Kończy się mi dzisiaj OC w samochodzie który sprzedałem pół roku temu. Nie jestem już jego właścicielem. Po sprzedaży od razu zgłaszałem sprawę do urzędu komunikacji bo dostałem info że tak trzeba i wszystko było git. Teraz ubezpieczalnia wydzwania że chcą ode mnie umowę sprzedaży samochodu...Zgubiłem tę umowę podczas przeprowadzki, no nie mogę tego znaleźć. Poza tym, obstawiam że dane nowego właściciela potrzebne są im tylko po to by dzwonić do niego i wciskać mu OC. Czy ja w ogóle mogę taką umowę przekazać obcym ludziom? Tam są wszystkie wrażliwe dane moje i kupującego. Czy jeśli nie mam tej umowy to mogę to po prostu olać? Nowy właściciel musi wykupić OC i tyle, nie? Sprzedaż była zgłoszona w urzędzie komunikacji i niech się ode mnie odpierdzielą.Proszę o opinie...

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Teraz ubezpieczalnia wydzwania że chcą ode mnie umowę sprzedaży

@mirko_anonim: niech palą wroty, informujesz że sprzedałeś i elo.
A jeśli będą upierdliwi to podaj im że sprzedałeś Frediemu Kamionce gmina Burzenin
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Do ubezpieczalni także powinieneś zgłosić sprzedaż samochodu. Skąd oni mieli wiedzieć, że samochód już nie jest twój i ubezpieczenie przeszło na kogoś innego. Znajdź umowę i im doślij.
  • Odpowiedz
@thorgoth wiedza o ubezpieczeniach niektórych Mirków jest straszna, a najgorsze że mówią to z taką pewnością siebie. Jest jasno zapis w ustawie o oc, jakie ma obowiązki sprzedający, i jeśli tego nie zrobi to wznowią mu polisę na niego i będą mieli do tego prawo.

@mirko_anonim masz obowiązek podać im wszystkie dane nabywcy i datę sprzedaży żeby mogli polisę przepisać na niego.
  • Odpowiedz
@thorgoth: Jeśli wypowie umowę to złamie prawo bo tylko posiadacz auta może takową wypowiedzieć :) No ale zawsze może podjąć to ryzyko o ile polisa się jeszcze nie skończyła.

Niech tylko pamięta, że jeśli wypowie na koniec a nie zgłosi sprzedaży, to jeśli nowy nabywca zrobił w tym czasie jakąś szkodę autem to wejdzie na niego ta szkoda, składając wypowiedzenie potwierdzi, że jest nadal posiadaczem auta :)
  • Odpowiedz
Niech tylko pamięta, że jeśli wypowie na koniec a nie zgłosi sprzedaży, to jeśli nowy nabywca zrobił w tym czasie jakąś szkodę autem to wejdzie na niego ta szkoda, składając wypowiedzenie potwierdzi, że jest nadal posiadaczem auta :)

@sayanek: ale to przy założeniu że nabywca auta nie wykupi swojej polisy
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
czujny-mentor-65:

Poza tym, obstawiam że dane nowego właściciela potrzebne są im tylko po to by dzwonić do niego i wciskać mu OC

@mirko_anonim: nie, sa potrzebne do cesji. Ogólnie ważniejsze jest żeby poinformować OC
  • Odpowiedz
Ogólnie to powinieneś zgłosić sprzedaż ubezpieczycielowi do miesiąca od sprzedaży. Twoje dane to oni i tak mają skoro masz z nimi umowę, a kolejny właściciel też swoje dane będzie musiał podać. Z jednej strony przejmujesz się tym,że ubezpieczyciel samochodu będzie miał wasze dane, a z drugiej strony to zgubiłeś umowę z wrażliwymi danymi. Zadzwoń do tego gościa co mu sprzedałeś auto, niech on ci podeśle skan.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim pracuje w ubezpieczeniach, twoim obowiązkiem jako zbywcy jest zgłoszenie do ubezpieczalni faktu sprzedaży, do tego jest potrzebny dowód w postaci umowy. Jeśli nie masz go, to potrzebujesz oświadczenia ze wszystkim danymi twoimi i nabywcy. Jeśli nie masz jego danych to albo skontaktuj się z nim żeby on to dosłał albo przekazał tobie, lub udaj się do wydziału komunikacji bo oni tam mają skany. Nie możesz sobie wypowiedzieć tej polisy bo
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Ja jak sprzedawałem samochód to zgłosiłem to od razu do mojej ubezpieczalni. Przyjęli informację i żadnej umowy nie chcieli. Jako sprzedający musisz poinformować ubezpieczalnie o zbyciu pojazdu.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
dokładny-przewodnik-53: Miałeś 14 dni na powiadomienie ubezpieczalni i 30 dni na zgłoszenie zbycia w Urzędzie Komunikacji, to dwie niezależne od siebie "procedury".
Ubezpieczalnia wystawi Ci OC i zażąda opłacenia, a później windykacja + kara z UFG. To nie są tanie rzeczy...
Dogadaj się jak najszybciej z ubezpieczalnią lub agentem jak to najsprawniej przeprowadzić. To nie są "obcy ludzie" tylko strona umowy na ubezpieczenie OC, którą przekazałeś nabywcy.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
dokładna-członkini-57: Dostarczenie umowy kupna-sprzedaży było twoim obowiązkiem po zbyciu pojazdu. Czasem jest tak, że nabywca dostarczy, ale widać trafił się taki sam olewacz jak i ty. Jeśli nie dostarczasz tego dokumentu, to polisa przedłuży się zgodnie z prawem automatycznie i przyjdzie ci wezwanie do zapłaty, chyba że znajdziesz ta umowa i ją dostarczasz to anulują dług. Może zapytaj w wydziale komunikacji czy nie mogliby dać ci ksero, bo zgubiłeś. W najgorszym
  • Odpowiedz